Česta pitanja i odgovori

Što je Vizol S?

Vizol S su umjetne suze bez konzervansa koje služe ublažavanju smetnji koji se javljaju kod suhog oka.

Što je suho oko?

Suho oko je poremećaj koji nastaje zbog manjka vodene komponente suza i/ili zbog neadekvatnog suznog filma. Ovisno o kriterijima, postoji puno definicija suhog oka, a najčešće se koristi ona koja kaže da je suho oko poremećaj suznog filma koji se javlja zbog nedostatka suza ili njihova pretjerana isparavanja, što može izazvati oštećenje površine oka i dovodi do subjektivnih smetnji oka.

Što uzrokuje suho oko?

Uzroci mogu biti različiti:

 • dugotrajni rad za računalom
 • nošenje kontaktnih leća,operativni zahvat, ozljede oka ili prisutnost stranog predmeta u oku,
 • okruženje (centralno grijanje, klimatizacijski uređaji, fluorescentno svjetlo, dim i vjetar),
 • poremećaj suznog filma uzrokovan nedostatkom suza ili njihovim obilnim hlapljenjem,
 • starenje
 • spol (hormonske promjene u žena tijekom trudnoće, dojenja, menstruacije ili menopauze),
 • lijekovi (korištenje dekongestivnih kapi za oko, za liječenje depresije, povišenog tlaka, za sprečavanje začeća),
 • bolesti (reumatoidni artritis, šećerna bolest, astma, bolesti štitnjače, glaukom).

Zašto kapati Vizol S kapi?

Dva su cilja:

 • ublažavanje smetnji te shodno tome poboljšanje korisnikove kvalitete života
 • sprječavanje mogućih komplikacija, kao što su superinfekcija ili stvaranje ožiljka.

Vizol S kapi mogu uvelike pomoći u ublažavanju smetnji i sprječavanju eventualnih posljedica.

Imam li suho oko?

Suho oko ima velik broj ljudi, to je smetnja koja može biti vrlo neugodna i koja može nastati zbog više razloga. Razlozi su ranije navedeni (vidi pod 3). Ali ako imate osjećaj peckanja, svrbeža, nelagode, pijeska u očima vjerojatno imate suho oko. Vizol S kapi mogu pomoći kod tih smetnji, a za točnu dijagnozu treba se obratiti oftalmologu.

Da li i ja mogu koristiti Vizol S kapi?

Da, svi ih mogu koristiti ukoliko liječnik nije kazao drukčije. Ukoliko nosite leće, za vrijeme nošenja ne preporučamo korištenje Vizola S 0,4 zbog gustoće proizvoda. Proizvodi Vizol S 0,21 i Vizol S INTENSIVE su pogodniji za vrijeme nošenja leća. Ukoliko imate izrazito suho oko i želite koristiti Vizol S 0,4 ukapajte ih nakon skidanja leća, idealno idealno bi bilo prije spavanja.

Koje Vizol S kapi odabrati?

Ovisno o stupnju izraženosti simptoma, uzroku suhoće i činjenici nosite li leće ili ne valja odabrati proizvod idealan za vas.  U tome će vam pomoći dijagnostički alat (link) na našoj stranici. 

Ukratko:

 • Vizol S 0,21 koristimo kod slabih I umjerenih smetnji suhog oka, koristi se uz leće
 • Vizol S 0,4 koristimo kod jače izraženih smetnji suhog oka. Ne koristi se uz leće. Idealan za noćno vlaženje.
 • Vizol S INTENSIVE koristimo kod slabih i umjerenih smetnji suhog oka, rada na računalu i nadraženog oka. Pogodne su pogotovo ako je oko iziritirano zbog mehaničkog oštećenja (nošenje leća, strain strain predmet u oku, dijagnostički zahvati….). Koristi se uz leće.

Koliko puta dnevno mogu ukapavati Vizol S kapi?

Kapi se mogu koristiti više puta dnevno, prema potrebi.
Ukapati 1 - 2 kapi u oko, trepnuti nekoliko puta kako bi se otopina ravnomjerno rasporedila po površini oka. Mogu se koristiti neograničeno dugo jer ne sadrže konzervanse, te stoga nisu štetne za primjenu na oku.

Što sadrže Vizol S kapi?

Vizol S kapi za oko sadrže natrijev hijaluronat visoke kvalitete koji vlaži, podmazuje i normalizira suzni film.
Vizol S INTENSIVE uz natrijev hijaluronat sadrži i dekspantenol koji obnavlja i štiti površinu oka.

Zašto odabrati Vizol S?

Proizvodi imaju više jedinstvenih karakteristika:

 • Prilagođeni različitim stupnjevima suhoće oka
 • Bez konzervansa
 • Sigurni za primjenu
 • Brz učinak
 • Moguće koristiti i do 6 mjeseci nakon otvaranja
 • Pogodan i za djecu
 • Inovativan aplikator

Zašto proizvod ne sadrži konzervans?

Konzervans se koristi kako bi se sačuvao proizvod kroz dulje vrijeme međutim on je istovremeno i potencijalni iritans. Glavni uzročnik onečišćenja i promjena karakteristika proizvoda su bakterije. Zahvaljujući posebnoj pumpici Vizol S proizvodi ostaju zaštićeni i pristup bakterijama je onemogućen. Na ovaj način proizvod je siguran za dugotrajnu primjenu i uklonjena je mogućnost iritacije izazvane konzervansom.

Imam problema kod ukapavanja?

Ukapavanje može biti neugodno, poglavito zbog refleksa oka koji predstavlja njegovu prirodnu zaštitu.
U informativnom letku unutar kutije proizvoda ćete pronaći jednostavne slikovne prikaze kako čim lakše ukapati proizvod. Pumpica proizvoda je osmišljena na način da pravilno oblikuje kap i izbjegne nepotrebne gubitke.

Nosim kontaktne leće, mogu li koristiti Vizol S?

Svakako. Prilikom nošenja kontaktnih leća preporučamo Vizol S 0,21, koji se može ukapati i direktno na leću kako bi ju se navlažilo i omogućilo lakše stavljanje. U toku dana može se ukapati više puta kako bi nošenje leća bilo čim ugodnije. Ukoliko dođe do iritacije prilikom nošenja leća ili do dodatnog naprezanja očiju, preporučamo dodatnu njegu Vizolom S INTENSIVE koji vlaži i obnavlja oštećenu površinu oka. Kod nošenja leća ne preporučamo Vizol S 0,4, njega možete nanijeti nakon skidanja leća za intenzivno noćno vlaženje.

Koristim lijekove koje ukapavam u oko, mogu li koristiti Vizol S kapi?

Preporučamo da se savjetujete s vašim liječnikom koji će vam reći kako uklopiti umjetne suze u vašu terapiju. Prilikom ukapavanja valja pričekati barem 15 minuta nakon ukapavanja vašeg lijeka a prije ukapavanja umjetnih suza. Vizol S proizvodi će ukloniti osjećaj suhoće koju može izazvati vaša terapija. 

Unutar bočice zaostaje količina proizvoda koju više ne mogu istisnuti?

To je normalna pojava koju smo predvidjeli. Pumpica će u svakom slučaju istisnuti sve kapi u deklariranoj količini na bočici kao i u deklariranom broju kapi. Zaostala količina je normalna kako bi osigurala ispravno funkcioniranje sistema pumpice.

Mogu li Vizol S kapi zamutiti vid?

Da, kod određenih korisnika može doći do trenutnog zamućivanja. Trajanje i intenzitet su individualni i brzo prolazni. Preporučamo da kad ukapate proizvod par puta trepnete kako bi se proizvod čim bolje rasporedio po površini oka.

Mogu li Vizol S proizvode koristiti djeca?

Nema ograničenja dobi za korištenje kapi Vizol S, no preporučamo korištenje nakon treće godine starosti djeteta. U slučaju korištenja kod djece kapi valja koristiti pod nadzorom odrasle osobe. Proizvod valja čuvati van dosega djece.

Što je Ectoin®?

Ectoin® je spoj koji proizvode bakterije koje su otporne na ekstremne uvjete (izrazito visoka ili niska temperatura, salinitet,...) kako bi preživjeli odnosno kako bi njihove stanice zadržale vodu i sprječile svoje isušivanje.

Da li je dokazano djelovanje Ectoina sadržanog u Vizol S ALLERGY kapima?

Postoji više studija koje dokazuju sigurnost i djelotvornost Ectoina kako u sprječavanju tako i u ublažavanju simptoma alergije u oku.

Koliko dugo Vizol S ALLERGY štiti oko od simptoma alergije?

Zaštitni učinak je individualan i može trajati od 3 do 12 sati (različite studije pokazale su različite rezultate). Svakako je uputno štititi oko od prekomjernog izlaganja alergenima (nošenje naočala za vrijeme boravka na otvorenom, pranje kose i mijenjanje odjeće.

Mogu li se s proizvodom Vizol S ALLERGY koristiti ostale kapi za oči?

Da. Nisu poznate interakcije između Vizol S Allergy kapi za oko i drugih kapi ili masti za primjenu u oku. Ako koristite još neki proizvod za primjenu u oku, pričekajte najmanje 15 min između primjena.

preloader