ngsite.skip_to_main_content

Često postavljana pitanja

Vizol S su kapi za vlaženje očiju bez konzervansa koje služe ublažavanju smetnji koji se javljaju kod suvog oka.

Suvo oko je poremećaj koji nastaje zbog manjka vodene komponente suza i/ili zbog neadekvatnog suznog filma. U zavisnosti od kriterijuma, postoji puno definicija suvog oka, a najčešće se koristi ona koja kaže da je suvo oko poremećaj suznog filma koji se javlja zbog nedostatka suza ili njihovog prekomernog isparavanja, što može izazvati oštećenje površine oka i dovesti do subjektivnih smetnji oka.

Uzroci mogu biti različiti:

 • dugotrajni rad za računarom
 • nošenje kontaktnih sočiva,operativni zahvat, povreda oka ili prisutnost stranog predmeta u oku,
 • okruženje (centralno grejanje, klima uređaji, fluorescentno svetlo, dim i vetar),
 • poremećaj suznog filma uzrokovan nedostatkom suza ili njihovim obilnim isparavanjem,
 • starenje
 • pol (hormonske promene kod žena tokom trudnoće, dojenja, menstruacije ili menopauze),
 • lekovi (korišćenje dekongestivnih kapi za oko, za lečenje depresije, povišenog pritiska, za sprečavanje začeća),
 • bolesti (reumatoidni artritis, šećerna bolest, astma, bolesti štitnjače, glaukom).

Dva su cilja:

 • ublažavanje smetnji te shodno tome poboljšanje kvaliteta života korisnika
 • sprečavanje mogućih komplikacija, kao što su superinfekcija ili stvaranje ožiljka.

Vizol S kapi mogu uveliko pomoći u ublažavanju smetnji i sprečavanju eventualnih posledica.

Suvo oko ima velik broj ljudi, to je smetnja koja može biti vrlo neprijatna i koja može nastati zbog više razloga. Razlozi su ranije navedeni (vidi pod 3). Ali ako imate osećaj peckanja, svraba, neprijatnosti, peska u očima verovatno imate suvo oko. Vizol S kapi mogu pomoći kod tih smetnji, a za tačnu dijagnozu konsultujte oftalmologa.

Da, svi ih mogu koristiti ukoliko lekar nije kazao drukčije. Ukoliko nosite sočiva, za vreme nošenja ne preporučujemo upotrebu Vizola S 0,4 zbog gustine proizvoda. Proizvodi Vizol S 0,21 i Vizol S INTENSIVE su pogodniji za vreme nošenja sočiva. Ukoliko imate izrazito suvo oko i želite koristiti Vizol S 0,4 ukapajte ih nakon skidanja sočiva, idealno bi bilo pre spavanja.

Zaisno o stepenu izraženosti simptoma, uzroku suvoće i činjenici nosite li sočiva ili ne valja odabrati proizvod idealan za vas. U tome će vam pomoći dijagnostički alat (link) na našoj stranici.

Ukratko:

 • Vizol S 0,21 koristimo kod blažih smetnji suvog oka, pogodan za upotrebu uz kontaktna sočiva
 • Vizol S 0,4 koristimo kod težih smetnji suvog oka. Ne koristi se uz sočiva. Idealan za noćno vlaženje.
 • Vizol S INTENSIVE koristimo kod smetnji suvog oka različitog stepena, rada na računaru i nadraženog oka. Pogodne su pogotovo ako je oko iziritirano zbog mehaničkog oštećenja (nošenje sočiva, strani predmet u oku, dijagnostički zahvati….). Koristi se uz sočiva.

Kapi se mogu koristiti više puta dnevno, prema potrebi.
Ukapati 1 - 2 kapi u oko, trepnuti nekoliko puta kako bi se rastvor ravnomerno rasporedio po površini oka. Mogu se koristiti neograničeno dugo jer ne sadrže konzervanse, i zato nisu štetne za primenu na oku.

Vizol S kapi za oči sadrže natrijum hijaluronat visokog kvaliteta koji vlaži, podmazuje i normalizuje suzni film.
Vizol S INTENSIVE uz natrijum hijaluronat sadrži i dekspantenol koji obnavlja i štiti površinu oka.

Proizvodi imaju više jedinstvenih karakteristika:

 • Prilagođeni različitom stepenu suvoće oka
 • Bez konzervansa
 • Bezbedni za primenu
 • Brz efekat
 • Moguće koristiti i do 6 meseci nakon otvaranja
 • Pogodan i za decu
 • Inovativan aplikator

Konzervans se koristi kako bi se sačuvao proizvod kroz duže vreme međutim on je istovremeno i potencijalni iritans. Glavni uzročnik onečišćenja i promena karakteristika proizvoda su bakterije. Zahvaljujući posebnoj pumpici Vizol S proizvodi ostaju zaštićeni i pristup bakterijama je onemogućen. Na ovaj način proizvod je bezbedan za dugotrajnu primenu i uklonjena je mogućnost iritacije izazvane konzervansom.

Ukapavanje može biti neugodno, naročito zbog refleksa oka koji predstavlja njegovu prirodnu zaštitu.
U uputstvu unutar kutije proizvoda ćete pronaći jednostavne slikovne prikaze kako biste što lakše ukapali proizvod. Pumpica proizvoda je osmišljena na način da pravilno oblikuje kap i izbegne nepotrebne gubitke.

Svakako. Prilikom nošenja kontaktnih sočiva preporučujemo Vizol S 0,21, koji se može ukapati i direktno na sočivo kako bi se navlažilo i omogućilo lakše stavljanje. U toku dana može se ukapati više puta kako bi nošenje sočiva bilo čim prijatnije. Ukoliko dođe do iritacije prilikom nošenja sočiva ili do dodatnog naprezanja očiju, preporučujemo dodatnu negu Vizolom S INTENSIVE koji vlaži i obnavlja oštećenu površinu oka. Kod nošenja sočiva ne preporučujemo Vizol S 0,4, njega možete naneti nakon skidanja sočiva za intenzivno noćno vlaženje.

Preporučujemo da se savetujete sa vašim lekarom koji će vam reći kako uklopiti veštačke suze u vašu terapiju. Prilikom ukapavanja vtrebalo bi pričekati barem 15 minuta nakon ukapavanja vašeg leka a pre ukapavanja veštačkih suza. Vizol S proizvodi će ukloniti osećaj suvoće koju može izazvati vaša terapija.

To je normalna pojava koju smo predvideli. Pumpica će u svakom slučaju istisnuti sve kapi u deklarisanoj količini na bočici kao i u deklarisanom broju kapi. Zaostala količina je normalna kako bi osigurala ispravno funkcionisanje sistema pumpice.

Da, kod određenih korisnika može doći do trenutnog zamućivanja. Trajanje i intenzitet su individualni i brzo prolazni. Preporučujemo da kad ukapate proizvod par puta trepnete kako bi se proizvod što bolje rasporedio po površini oka.

Ne postoji starosno ograničenje za upotrebu kapi Vizol S. U slučaju korišćenja kod dece kapi treba koristiti pod nadzorom odrasle osobe. Proizvod čuvati van domašaja dece.

Ectoin® je molekul koji proizvode mikroorganizmi koji su otporni na ekstremne uslove (izrazito visoka ili niska temperatura, salinitet,...) kako bi preživeli odnosno kako bi njihove ćelije zadržale vodu i sprečile svoje isušivanje.

Postoji više studija koje dokazuju bezbednost i efikasnost Ectoina kako u sprečavanju tako i u ublažavanju simptoma alergije u oku.

Trajanje efekta je individualno. Studija je potvrdila trajanje zaštitnog efekta od 3 sata. Svakako je preporučljivo zaštititi oko od prekomernog izlaganja alergenima (nošenje naočara za vreme boravka na otvorenom, pranje kose i menjanje odeće).

Nisu poznate interakcije između Vizol S Allergy kapi za oko i drugih kapi ili masti za primenu u oku. Ako koristite još neki proizvod za primenu u oku, pričekajte najmanje 15 min između primena.

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

 • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.