ngsite.skip_to_main_content

Zdravlje očiju kod dece

Detetov vid i vizuelni razvoj podložni su promenama od rođenja. Tokom rasta i razvoja roditelji i pedijatri prate zdravlje deteta, a samim tim i njegov vid. Iako se svako dete razvija individualnim tempom, postoje smernice koje možete pratiti kako biste osigurali da zdravlje očiju vašeg deteta bude na optimalnom nivou.

Zdravlje očiju kod dece
Ojačajte vizuelno angažovanje deteta

Ojačajte vizuelno angažovanje deteta

Vizuelnu stimulaciju kod dece kao novorođenčadi i u ranom uzrastu možete stimulisati uz pomoć izraženih kontrastnih boja i šara na igračkama i ukrasima. Kada se dete nađe u novom okruženju, dajte mu vremena da se fokusira na stvari oko sebe.

Takođe, prilazite predmetima iz svih uglova kako bi se dete upoznalo sa širim vidnim poljem. Igre koje uključuju skrivanje i otkrivanje očiju novorođenčadi mogu pomoći u podsticanju koordinacije između vida i pokreta. Isto tako, to se može postići kod dece u ranom uzrastu i kod dece školskog uzrasta igrama dodavanja loptom.

Obezbedite uravnoteženu ishranu

Obezbedite uravnoteženu ishranu

Utvrđeno je da su hranljivi sastojci kao što su cink, lutein, omega-3 masne kiseline i vitamini A, C i E važni za zdravlje očiju.

Voće bogato vitaminima C i E, kao što su pomorandže, jagode i mango, mogu pomoći u obnavljanju tkiva i sprečavanju infekcija. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi mogu sprečiti simptome suvog oka i smanjiti budući rizik od katarakte. Lisnato povrće koje sadrži vitamin A, kao što su spanać i kelj, može pomoći u borbi protiv suvog oka, kao i noćnog slepila. Proteini iz jaja i orašastih plodova takođe pomažu uravnoteženoj ishrani vašeg deteta.

Pored toga, važno je zapamtiti da zdrava ishrana takođe može pomoći u prevenciji stanja kao što su gojaznost i hipertenzija, koji su takođe povezani sa drugim očnim bolestima.

Zaštitite oči odgovarajućim naočarima

Zaštitite oči odgovarajućim naočarima

Dokazano je da se veoma veliki procenat povreda oka kod dece može sprečiti. Kako deca postaju aktivnija, vodite računa da ih opremite zaštitnim naočarima od nelomljive plastike, odnosno polikarbonatnim sočivima.

Potražite naočare koje su napravljene po propisanim standardima. Takođe, uklonite sve opasne predmete u zatvorenim ili otvorenim prostorima gde vaše dete provodi vreme igrajući se.

Pored toga, ograničite upotrebu digitalnih uređaja. Kako učenje putem digitalnih platformi postaje sve uobičajenije, ekrani sa računara, tableta i mobilnih telefona prisutniji su u životima dece nego ikada ranije.

Držite ekrane dovoljno udaljene od očiju i ohrabrujte svoje dete da pravi povremene pauze da odmori oči. Ovo je posebno važno jer kontinuirano gledanje ekrana izbliza izaziva naprezanje očiju, što onda može uzrokovati zamagljen vid ili suve i iritirane oči, kao i probleme sa koncentracijom.

Uočite znakove upozorenja

Uočite znakove upozorenja

Možda ćete moći ranije da otkrijete poteškoće sa vidom ako primetite da se vaše dete bori sa sledećim pojavama:

  • nedostatak interesovanja za udaljene objekte
  • žmirkanje
  • naginjanje glave
  • držanje predmeta veoma blizu očiju
  • trljanje očiju
  • osetljivost na svetlost
  • loša koordinacija vida i pokreta
  • nedostatak interesovanja za čitanje ili posmatranje udaljenih objekata.
Redovno obavljajte oftalmološke preglede

Redovno obavljajte oftalmološke preglede

Ako vi ili vaš pedijatar posumnjate da vaše dete ima probleme sa vidom, zakažite pregled kod oftalmologa. Kao specijalista, oftalmolog će moći da vam objasni koje korake treba preduzeti kada su u pitanju potencijalni problemi sa razvojem vida. Većina poteškoća se može uspešno ispraviti ako se otkriju na vreme. Stoga, uz kontinuiranu brigu o zdravlju očiju, nema razloga za zabrinutost.

Problemi sa očima koji se mogu javiti i kod dece

Upala oka

Razumevanje upale oka: uzroci, simptomi i lečenje

Konjunktivitis

Konjunktivitis

Saznajte sve o konjunktivitisu - upali koja može ugroziti vaše oči

Alergije i oko

Pripremite oči za alergije i poboljšajte kvalitet života

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.