ngsite.skip_to_main_content

Zaštita i nega očiju

Tokom cele godine naše oči su izložene različitim uslovima i okolnostima koje utiču na zdravlje očiju. Nekada je reč o spoljnim uticajima, poput jakog sunca ili prašine, a nekada o sopstvenim svakodnevnim izborima.

Važno je kontinuirano donositi dobre odluke i delovati preventivno i aktivno kako bismo obezbedili kvalitetnu negu i zaštitu naših očiju.

Zaštita i nega očiju
Vodite računa o zdravoj ishrani i hidrataciji

Vodite računa o zdravoj ishrani i hidrataciji

Zdrava i raznovrsna ishrana je generalno važna za pravilno funkcionisanje organizma, kao i za zdravlje očiju.

Dobro je u ishranu uključiti namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, luteinom, cinkom i vitaminima C i E. To znači da vaša ishrana treba da sadrži dosta zelenog lisnatog povrća, citruse i orašaste plodove.

Takođe, obezbedite telu dovoljnu hidrataciju, jer od toga zavisi kvalitet suza. Preporučljivo je piti dve litre vode dnevno. U letnjim mesecima ova potreba je još veća, pa uvek nosite flašu vode sa sobom.

Održavajte redovnu higijenu očiju

Održavajte redovnu higijenu očiju

Za pravilnu negu očiju potrebno je redovno održavati higijenu.

Ovo se prvenstveno odnosi na uklanjanje prljavštine i bakterija kako bi se sprečila iritacija, infekcija ili upala oka.

Pre jutarnje i večernje rutine umivanja, važno je da temeljno operete ruke, kako se prljavština sa ruku ne bi prenela na oči. Na ovo je posebno važno obratiti pažnju ako se šminkate svaki dan.

Izaberite odgovarajuće kozmetičke proizvode

Izaberite odgovarajuće kozmetičke proizvode

Da biste izbegli alergijske reakcije, pažljivo birajte proizvode za oči i područje oko očiju. Pokušajte da izaberete samo kvalitetne i proverene proizvođače.

Takođe, obratite pažnju na rok trajanja kozmetike. Bakterije se mogu pojaviti na starim senilima, ajlajnerima i maskarama, koje bi se potom mogle preneti na vaše oči.

Pored toga, redovno čistite pribor za šminkanje. Ako primetite iritaciju očiju, prestanite sa šminkanjem očiju dok se tegobe ne povuku.

Zaštitite oči od spoljašnjih uticaja

Zaštitite oči od spoljašnjih uticaja

Kada dugo gledamo u ekran, trepćemo mnogo manje. Ovo može izazvati sindrom suvog oka ili iritaciju.

Zbog toga stručnjaci savetuju ljude koji svakodnevno provode vreme sa digitalnim uređajima tzv. pravilo 20-20-20. Svakih  odmaknite pogled od računara i fokusirajte se na objekat udaljen 20 stopa (6 metara) i gledajte ga 20 sekundi.

Možete podesiti alarm da vas podseti da to uradite ako često imate problema sa naprezanjem očiju ili suvim očima.

Ako nosite naočare za vid, redovno ih čistite kako vam prljavština sa naočara ne bi prešla u oči. Kada nosite kontaktna sočiva, vodite računa da ih redovno dezinfikujete i održavate.

Takođe, za zaštitu od jakog sunca i UV zraka birajte kvalitetne sunčane naočare.

Tvoje oči su neverovatne...

Sve o suvom oku

Suvo oko

Suvo oko je bolest koje većina ljudi nije svesna, naučite kako da je prepoznate

Svrab očiju

Saznajte zašto se javlja svrab očiju i kako se zaštititi

Crvenilo oka

Crvenilo oka

Šta uzrokuje crvenilo očiju i kako ga ublažiti

Vizol S kapi za oči

Uradite brzi test i saznajte da li imate suvo oko i kako sebi možete pomoći

Test suhog oka

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.