ngsite.skip_to_main_content

Kako klima-uređaji utiču na zdravlje očiju?

Gotovo je nezamislivo preživeti letnje vrućine bez korišćenja klima uređaja, ali je važno biti svestan nekih nedostataka koji mogu uticati na zdravlje.

Kako klima-uređaji utiču na zdravlje očiju?

Jedan od problema je stvaranje velike razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature. Nagli prelasci između toplote i hladnoće mogu izazvati temperaturni šok, što može posebno negativno uticati na ljude sa problemima kao što su visok krvni pritisak, artritis ili problemi sa sinusima. Preporučuje se održavanje temperaturne razlike između spoljašnje i unutrašnje strane od oko sedam stepeni.

Ako često boravite u klimatizovanim prostorijama, verovatno ste već iskusili simptome kao što su prehlada, grlobolja i posebno suve oči. Suve oči mogu biti uzrokovane nedostatkom vlage u klimatizovanim prostorima, a često su praćene glavoboljom i alergijskim reakcijama. Niska vlažnost vazduha može dovesti do isušivanja površine očiju i nosne sluzokože, što može izazvati peckanje i osećaj peska u očima.

Kako pomoći sebi?

  • Važno je održavati kvalitetan klima uređaj koji će smanjiti vlažnost u prostoriji.
  • Redovno čistite i održavajte filtere klima uređaja, a servisiranje uređaja će smanjiti nakupljanje štetnih mikroorganizama.
  • Osobe sa osetljivošću ili hroničnim oboljenjima treba da ograniče upotrebu klima uređaja jer, osim suvih očiju, mogu iskusiti i bol i ukočenost u vratu ili leđima.
  • Ako u prostoriji borave bebe ili mala deca, preporučuje se izbegavanje korišćenja klima uređaja.
  • Za probleme sa suvim očima izazvanim izlaganjem klima uređajima, preporučuje se upotreba kapi za vlaženje oka. Za blaže i umerene simptome suvoće preporučujemo Vizol S intensive kapi, dok Vizol S 0,4% LONG EFFECT kapi možete koristiti za ublažavanje teških tegoba suvog oka. Ako nosite kontaktna sočiva, simptomi mogu biti još izraženiji.

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.