ngsite.skip_to_main_content

Koja je razlika između sindroma suvog oka i sindroma crvenog oka

Uprkos sličnosti nekih znakova, sindrom suvog oka i sindrom crvenih očiju su različita stanja. Evo kako se razlikuju.

 Razlika između suvog oka i crvenog oka

Simptomi sindroma suvog oka i sindroma crvenog oka

Upadljiv znak sindroma suvog oka je osećaj suvih očiju, nelagodnost, svrab, peckanje, koji se često javljaju na kraju radnog dana i nakon intenzivnog vizuelnog stresa. Može se javiti i umereno crvenilo beonjača, suzenje.

Glavni simptomi sindroma crvenih očiju su povećan vaskularni uzorak i crvenilo (hiperemija) oka, otok i iritacija konjunktiva. Drugi znaci, kao što su smanjena oštrina vida, fotofobija, svrab, nelagodnost, bol, suzenje, takođe često prate SCG, mogu biti izraženi u većoj ili manjoj meri.

Zašto se pojavljuju?

Sindrom suvog oka se javlja kada nema proizvodnje prirodnih suza ili kada brzo ispare. Površina oka nije dovoljno navlažena, što uzrokuje neugodnost. Različiti faktori negativno utiču na suzni film, ali glavni su:

  • dugotrajno vizuelno opterećenje (rad na računaru, korišćenje gedžeta, čitanje pri slabom osvetljenju);
  • prateće hronične bolesti, kao što su dijabetes melitus, hipotireoza i dr.;
  • upotreba niza sistemskih i lokalnih lekova;
  • hormonska neravnoteža u telu žene tokom trudnoće, dojenja i menopauze;
  • starenje;
  • hirurški zahvati na očima;
  • povrede oka.

Sindrom crvenih očiju je poremećaj mikrocirkulacije koji se manifestuje snažnim širenjem i prokrvljenošću malih žila na površini oka. Po pravilu nastaje pod uticajem iritirajućih nezaraznih faktora: jak vetar, posebno sa peskom i prašinom, dim i zaprašenost vazduha, smog, jaka sunčeva svetlost, suv klimatizovan vazduh, dim cigareta, upotreba agresivnih kućnih i kozmetičkih proizvoda, kontakt sa malim stranim česticama, mehaničko dejstvo kontaktnih sočiva i prekomerna opterećenja. SCG često prati alergijski rinitis i rinokonjunktivitis - kako sezonski (polenska polinoza i cvetanje) tako i tokom cele godine (alergija na grinje, životinjsku dlaku itd.).

Važno je napomenuti da se prilično često sindrom "crvenih očiju" razvija u pozadini sindroma "suvog oka". Nasuprot tome, u lečenju SCH uz upotrebu kapi za oči, koje uključuju konzervanse (na primer, benzalkonijum hlorid), mogu se razviti suve oči.

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.