ngsite.skip_to_main_content

Svrab očiju

Svrab očiju je uobičajen problem sa kojim se skoro svi susreću, bilo da se radi o trenutnoj smetnji ili neprijatnosti koja može trajati dugo vremena. Postoje različiti uzroci svraba očiju. Svrab se može javiti samostalno ili može biti praćen drugim smetnjama, kao što su crvenilo očiju i otok ili svrab očnih kapaka.

Svrab očiju
Uzroci i simptomi svraba očiju

Uzroci i simptomi svraba očiju

Kada je površina oka izložena alergenima, javlja se alergijska reakcija. Ona aktivira oslobađanje histamina, što izaziva svrab, suzenje i crvenilo očiju. U tom slučaju treba izbegavati trljanje očiju koje svrbe, jer to dovodi do još većeg oslobađanja histamina i pogoršanja simptoma. Pored toga, trljanje može oštetiti površinu oka, što može izazvati dodatne probleme.

Ljudi koji nose kontaktna sočiva mogu iskusiti reakcije na rastvore za očuvanje i čišćenje sočiva. Oni mogu izazvati svrab, crvenilo i upalu. Takve alergijske reakcije nastaju zbog određenog konzervansa prisutnog u rastvorima. Međutim, svrab očiju najčešće se javlja kao simptom alergije ili alergijskog konjunktivitisa.

Svrab očiju i alergije

Svrab očiju i alergije

Ako se simptomi alergije pojave ili pojačaju dolaskom proleća, najverovatnije je reč o alergiji na polen. Prateći simptomi, pored svraba u očima, mogu biti curenje iz nosa, kijanje, kašalj i otečeni kapci. Stanje koje tada utiče na vaše oči naziva se alergijski konjunktivitis.

Možemo razlikovati sezonski i godišnji konjunktivitis. Sezonski alergijski konjunktivitis je uglavnom prisutan u prolećnim i jesenjim mesecima, a izazivaju ga alergeni kao što su polen, trava i korov. Za razliku od sezonskog alergijskog konjunktivitisa, godišnji alergijski konjunktivitis prisutan je tokom cele godine, a njegovi uzročnici su buđ, prašina ili životinjska dlaka kojoj smo stalno izloženi. Svrab i suzenje očiju nastaju kao posledica alergijskog zapaljenja konjunktiva, odnosno vežnjače.

Svrab očiju kao posledica drugih bolesti i stanja

Iako su alergije glavni uzrok iritacije i nelagodnosti oka, svrab očiju može se pojaviti i kao rezultat drugih bolesti ili stanja, kao što su:

 • suve oči
 • starenje
 • dugotrajan boravak ispred ekrana
 • izuzetno suv vazduh
 • nošenje kontaktnih sočiva
 • blefaritis ili upala očnih kapaka
 • konjuktivitis ili upala vežnjače.

Osnovna preporuka u borbi protiv alergija je da se što više izbegava kontakt sa alergenima. Ovo često nije moguće postići, ali postoje smernice koje mogu pomoći u zaštiti od alergija. One obuhvataju praćenje koncentracije polena u vazduhu, nošenje naočara za sunce, redovno i temeljno pranje ruku i presvlačenje odeće, pravilno uzimanje antialergijskih lekova.

Svrab očiju kod dece

Svrab očiju kod dece

Osim kod odraslih, svrab očiju može se javiti i kod dece, što često izaziva zabrinutost kod roditelja. Međutim, obično se leči brzo i uspešno, tako da nema razloga za brigu. Kada je u pitanju alergijski konjunktivitis kod dece, može se videti bistar iscedak iz oka, koji može biti sluzav, a ne mora. Prati ga svrab i potreba za trljanjem očiju, ali nije zarazno. Da bi se počelo sa lečenjem dete treba odvesti kod pedijatra koji će mu propisati terapiju za alergiju kako bi tegobe što pre nestale. Ako pedijatar to ne može sa sigurnošću da utvrdi, poslaće dete na oftalmološki pregled.

Kako lečiti alergijski svrab u očima

Kako lečiti alergijski svrab u očima

Da bi se lečio alergijski konjunktivitis, prvo se mora izlečiti alergija. Moguće je da ponekad nestane sam od sebe ako se ukloni alergen. Svrab očiju izazvan alergijskom reakcijom može se lečiti na nekoliko načina. To obuhvata:

 • lečenje antihistaminicima i stabilizatorima mastocita
 • lečenje antiinflamatornim lekovima
 • lečenje veštačkim suzama.

Lečenje antihistaminicima i stabilizatorima mastocita i lečenje antiinflamatornim lekovima sprovode se isključivo pod nadzorom i uputstvima specijaliste oftalmologa. Ovakvi vidovi lečenja uključuju određene specifičnosti i neželjene efekte koji se mogu javiti prilikom upotrebe lekova, pa je izuzetno važno da ih uzimate u konsultaciji sa oftalmologom. Ako su svrab i suzenje očiju posledica suvih očiju, dobro rešenje je upotreba kapi za oči koje su dostupne u slobodnoj prodaji bez recepta, za zaštitu, vlaženje i podmazivanje očiju.

Uradite brzi test i saznajte da li imate suvo oko i kako sebi možete pomoći

Test suhog oka

Naša preporuka

Potražite Vizol S kapi za oči u vama najbližoj apoteci ili poručite online

Saznajte gde možete kupiti Vizol S proizvode
Saznajte gde možete kupiti Vizol S proizvode

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

 • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.