ngsite.skip_to_main_content

Šta je konjunktivitis i šta ga uzrokuje?

Konjunktivitis ili upala vežnjače javlja se u različitim oblicima i varira od blage upale sa suzenjem do jakog zapaljenja koje izaziva oštećenje tkiva.

Šta je konjunktivitis?
Mogući uzroci

Mogući uzroci

Uzroci konjunktivitisa su različiti i simptomi se mogu javiti kada je oko izloženo spoljašnjim faktorima kao što su vetar, prašina ili dim, pri dužem radu za računarom itd. Uzroci konjunktivitisa mogu biti i alergije i infekcije.

Korisnici kontaktnih sočiva su posebno osetljiva grupa. Trebalo bi odmah da skinu sočiva i da se obrate lekaru ako dođe do jakog crvenila i upale oka.

Tipovi konjunktivitisa

Tipovi konjunktivitisa

Alergijski konjunktivitis nije zarazan, a najčešći uzročnici su polen, životinjska dlaka i kozmetika. Često je sezonskog tipa.

Infektivni konjunktivitis izazivaju virusi i najčešće se prenosi kontaktom. Lako se širi neopranim rukama ili deljenjem peškira sa nekim ko ima konjunktivitis. Takođe je moguće zaraziti se kašljanjem ili kijanjem.

Kako sprečiti konjunktivitis kod dece

Kako sprečiti konjunktivitis kod dece

Infektivni konjunktivitis kod dece najčešće se prenosi prljavim rukama ili kijanjem. U retkim slučajevima, uzrok može biti suženje suznih kanala.

Deca su često pogođena alergijskim konjunktivitisom, koji se može prepoznati po otečenim kapcima i svrabu. Najčešći uzroci su alergijska reakcija na prašinu, dlake, polen i sl. Najbolja prevencija je često pranje ruku, kako ne bi dirali oči prljavim rukama.

Najčešći simptomi i kako ih ublažiti

Najčešći simptomi i kako ih ublažiti

Simptomi konjunktivitisa su:

  • svrab
  • crvenilo
  • peckanje
  • osećaj stranog tela u oku
  • otečeni kapci.

Terapija je simptomatska i zavisi od težine kliničke slike. Kapi za oči mogu pomoći kod blažih simptoma smanjujući svrab, crvenilo i peckanje.

Uradite brzi test i saznajte da li imate suvo oko i kako sebi možete pomoći

Test suhog oka

Naša preporuka

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.