ngsite.skip_to_main_content

Zaštita privatnosti i ličnih podataka

JADRAN – GALENSKI LABORATORIJ d.d., Svilno 20, 51000 Rijeka (dalje: JGL) obrađuje lične podatke korisnika svojih usluga i posetilaca stranice www.jgl.hr u skladu s važećim propisima koji regulišu zaštitu ličnih podataka (Opšta uredba o zaštiti podataka (EU) 2016/679). JGL d.d. prikuplja i obrađuje lične podatke zakonito, pošteno i transparentno, u skladu sa važećim propisima.

JGL d.d. štiti lična prava svakog pojedinca čije podatke obrađuje uključujući zaposlene, klijente, dobavljače i ostale ugovorne partnere, zainteresovane stranke itd. bez obzira na način ili metode kojima se do takvih ličnih podataka došlo. Zbog toga je JGL d.d. definisao standarde sigurnosti za obradu, skladištenje i prenos ličnih podataka kako bi se osigurala adekvatna zaštita ličnih podataka i prava svih ispitanika.

Podaci koji su prikupljeni u posebne, izričite i zakonite svrhe prikupljaće se isključivo u onom opsegu u kojem je to nužno i obrađivati na način koji je u skladu s tim svrhama. Prikupljeni podaci čuvaće se onoliko dugo koliko je potrebno s obzirom na svrhu prikupljanja te će se nakon ispunjenja svrhe brisati.

Svi zaposleni u kompaniji JGL d.d. upoznati su sa uslovima tajnosti podataka te ih smeju obrađivati samo oni koji su ovlašćeni za obradu određenih podataka i ne smeju ih učiniti dostupnima bilo kojoj neovlaštenoj osobi. Neovlaštenim osobama smatraju se i zaposleni kojima pristup tim podacima nije nužan za ispunjenje radnih obveza.

PRIKUPLJANJE I UPOTREBA LIČNIH PODATAKA KORISNIKA

JGL d.d. može prema vlastitom nahođenju bez prethodne najave izmeniti, preinačiti, dopuniti, ukloniti ili na bilo koji drugi način ažurirati ove uslove zaštite ličnih podataka. Sve će promjne biti objavljene na ovim web stranicama kako bi svi korisnici bili u potpunosti upoznati sa vrstom ličnih podataka koji se prikupljaju, načinom upotrebe i uslovima pod kojima se ovi podaci mogu pružiti na uvid. U slučaju promena ovih uslova, obavestićemo Vas o tome na ovoj stranici i ažurirati datum izmene istih.

Za potrebe ovih uslova pojmom „lični podatak” smatra se svaki podatak – ime i prezime, e-adresa, IP adresa i sl. – odnosno svi podaci koji se odnose na pojedinca čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi. JGL d.d. u pravilu ne obrađuje lične podatke bez odobrenja korisnika.

Međutim, JGL d.d. zadržava pravo da u vanrednim situacijama sprovede dodatnu obradu podataka u opsegu koji je dopušten ili propisan zakonom, odnosno kao deo pravnog postupka ili kaznene istrage. U nastavku je detaljno opisano kako se i kada prikupljaju osobni podaci korisnika.

Za pristup većini naših usluga nije potrebna nikakva prijava/registracija pa se stranice mogu koristiti bez otkrivanja identiteta korisnika. Međutim, za pristup nekim uslugama potrebno se prijaviti/registrovati. Prilikom prijave potrebno je popuniti određena polja (neka se obavezno popunjavaju, a druga po želji). Ako korisnik u takvim situacijama odluči uskratiti lične podatke koji se traže, neće moći pristupiti traženim stranicama, a JGL d.d. neće moći odgovoriti na njegov upit/zahtev. Lični se podaci obrađuju isključivo u svrhe u koje se prikupljaju i o kojima se korisnik obaveštava i daje svoj pristanak u trenutku prikupljanja podataka. Primer, JGL d.d. može prikupljati i koristiti lične podatke korisnika u svrhu informisanja o proizvodima i uslugama, slanja reklamnih poruka o drugim proizvodima i uslugama koje bi korisnika mogle zanimati i u svrhu komunikacije s korisnicima.

Lični se podaci čuvaju u skladu sa važećim zakonskim propisima i brišu čim se ispuni svrha za koju se prikupljaju, odnosno ukoliko korisnik isto zatraži.

Izričito izjavljujemo da JGL d.d. neće prodavati, deliti ili na bilo koji drugi način, osim kako je uređeno ovim uslovima, ustupiti korisnikove lične podatke trećim osobama. Lični podaci korisnika povremeno će se davati trećim osobama koje se unajmljuju za pružanje određenih usluga u ime ili za JGL d.d. ili u vezi sa drugim poslovnim delatnostima kompanije JGL d.d. na daljnju obradu, čija je svrha podudarna s prvobitnom svrhom prikupljanja podataka, kao što je isporuka usluga korisnicima, analiza usluga ili tehnička podrška. Ti davaoci usluga ugovorno se obavezuju koristiti lične podatke isključivo u ugovorene svrhe i izričito izjavljuju da neće prodavati lične podatke trećim osobama, niti će ih ustupati trećim osobama osim u slučaju kad to nalažu zakonom propisani uslovi. U slučaju ustupanja ličnih podataka korisnika trećim osobama, JGL d.d. preduzeće sve potrebne mere da se podaci obrađuju isključivo u svrhe podudarne sa svrhom prikupljanja i u okvirima u kojima su podaci prvobitno prikupljeni.

Prikupljeni lični podaci mogu se ustupiti trećim osobama u još dva slučaja: 1) ako se poslovna aktivnost preduzeća koje upravlja ovim web stranicama i ličnim podacima korisnika sačuvanim na njima proda, dodeli ili prenese trećim osobama, u kojem slučaju su kupac, pravni naslednik ili osoba na koju se prenosi poslovanje obavezni postupati sa ličnim podacima u skladu sa ovim uslovima; 2) zbog zakonom propisanih uslova, sudskog naloga ili zahteva državnih tela, odnosno ako je otkrivanje podataka neophodno u svrhu pravnoga postupka ili kaznene istrage.

Korisnik ima pravo proveravati jesu li njegovi podaci sačuvani na ovim web stranicama ažurirani i tačni. Korisnik takođe ima sledeća prava: pravo na pristup podacima koji se odnose na korisnika, ispravku ili dopunu ličnih podataka, brisanje ličnih podataka, ograničenje obrade ličnih podataka, povlačenje privole na obradu ličnih podataka, pravo na prenosivost podataka kao i pravo na podnošenje prigovora nadležnom telu odnosno Agenciji za zaštitu ličnih podataka. Želite li, u bilo kojem trenutku ostvariti neka od navedenih prava, pošaljite elektronsku poruku na adresu [email protected]. U poruci navedite adresu stranice na kojoj ste dali svoje lične podatke i označite koje pravo želite ostvariti i u odnosu na koje lične podatke. U skladu sa važećim zakonskim propisima kojima je regulisana zaštita ličnih podataka svaki zahtev/upit bit će rešen u najkraćem mogućem roku. Prilikom kontakta i postavljanja navedenih zahteva uložićemo razumne napore da potvrdimo Vaš identitet i sprečimo neautorizovanu obradu ličnih podataka. Takođe, na Vaš ćemo Vas zahtev u primerenom roku obavestiti jesmo li i koje smo Vaše lične podatke prikupili tokom Vaših poseta našoj internetskoj stranici. Zahtevi za brisanjem podataka podležu važećim zakonskim propisima i etičkim standardima za čuvanje, izveštavanje i dokumentovanje ličnih podataka.

Za zaštitu bezbednosti i poverljivosti ličnih podataka korisnika koje prikupljamo koristimo propisane bezbednosne tehnologije i postupke, a podaci su zaštićeni i lozinkama. Tokom obrade koristimo sve potrebne mere za zaštitu ličnih podataka od gubitka, zloupotrebe, neovlašćenog pristupa, prenosa, izmene ili uništenja, kao i sve potrebne mere bezbednosti kako bismo lične podatke zaštitili od navedenih opasnosti.

JGL d.d. može prikupljati i obrađivati anonimne podatke o pristupu svojim web stranicama i pretragama koje posetioci provode. Takvi anonimni podaci koriste se u svrhu poboljšanja sačuvanih sadržaja, odnosno za prikupljanje grupnih statističkih podataka posetilaca u svrhu internog istraživanja tržišta. U tu svrhu web stranice kompanije JGL d.d. koriste kolačiće (cookies) koji prikupljaju informacije o korisničkoj adresi e-pošte i nazivu domena (npr. „bigmail.com” s adrese e-pošte [email protected]) i datumu i vremenu pristupanja stranicama. Kolačići koje postavlja naš mrežni server ne može se koristiti za otkrivanje identiteta pojedinačnih korisnika. Kolačić je mala tekstualna datoteka koju server web stranica šalje korisnikovom pretraživaču i smešta ih na tvrdom disku korisnikovog računara. Kolačići ne oštećuju računar. Korisnička podešavanja pretraživača mogu se menjati tako da pretraživač obaveštava korisnika o slanju kolačića, pri čemu korisnik može odlučiti hoće li ih prihvatiti ili ne. JGL d.d. može povremeno unajmiti treće osobe za pomoć pri prikupljanju i obradi podataka opisanih u ovom članku, u tom slučaju treće osobe preuzimaju obaveze opisane u članu 3. JGL d.d. može povremeno koristiti i web oznake (tj. digitalne slike poznate i kao akcijske oznake, jednopikselne GIF slike, čiste GIF slike, nevidljive GIF slike i GIF slike 1×1) kao pomoć pri isporuci kolačića, odnosno za isporuku usluga drugih firmi za oglašavanje. Te se web oznake postavljaju na web oglase / reklame koji dovode korisnike na web stranice kompanije JGL d.d.. Te se mrežne oznake koriste za brojanje korisnika koji pristupaju našim stranicama, odnosno za izradu statistika o efikasnosti naših promotivnih kampanja (uključujući brojanje pristupa pojedinim stranicama, prikupljanje informacija o pregledanim sadržajima i sl.). Zbog kolačića i web oznaka koje se postavljaju na korisnikov računar i treće osobe koje su naši partneri u oglašavanju mogu prikupljati anonimne, grupne statističke podatke o posetiocima koji su pristupili drugim stranicama. Izričito izjavljujemo da JGL d.d. neće koristiti kolačiće i mrežne oznake u svrhu prikupljanja ličnih podataka koji mogu poslužiti za direktnu identifikaciju korisnika, kao što su imena, poštanske adrese, adrese e-pošte ili telefonski brojevi. Za dodatne informacije o mrežnim oznakama i kolačićima koji se koriste za mrežno oglašavanje, odnosno u cilju odustajanja od ciljanog web oglašavanja, posetite web stranicu Network Advertising Initiative.

Koristimo uslugu Google Analytics u svrhu racionalizacije naših internetskih stranica: (i) optimizacijom internetskog prometa, tj. poseta internetskoj stranici kompanije i prelazaka na druge internetske stranice koje su deo našeg poslovnog sistema i, po potrebi, (ii) objedinjavanjem sadržaja i optimizacijom web-stranica. Google Analytics je usluga koju pruža Google Inc. Google, a koja obuhvata detaljne statističke podatke o posetima web-stranicama i mestima sa kojih su im korisnici pristupili te meri rezultate konverzije i prodaje. Uz pomoć kolačića koji su pohranjeni na vašem računaru, Google Analytics analizira na koji način korisnici upotrebljavaju naše internetske stranice.

Na podatke o upotrebi naših internetskih stranica koji se skupljaju uz pomoć kolačića, uključujući i Vašu IP adresu, primenjuju se algoritmi koji garantuju anonimnost korisnika, a podaci se šalju na Googleove servere u SAD-u. Više informacija o tome na koji se način skriva IP adresa potražite ovde. Google će za nas izvršiti obradu podataka prikupljenih uz pomoć kolačića sa ciljem ocenjivanja načina upotrebe te sastavljanja izveštaja o aktivnostima na našim internetskim stranicama i dostaviće nam ove izveštaje da bismo ih mogli analizirali. Google ima pravo proslediti ove podatke trećim osobama u skladu sa zakonskim obvezama ili u slučaju da analizu u ime Googlea sprovodi treća osoba. Ni u kojem slučaju Google neće spajati niti povezivati vašu IP adresu sa drugim podacima sa kojima raspolaže. U postavkama Vašeg internetskog pretraživača možete onemogućiti preuzimanje i skladištenje kolačića. Za to upotrebite dodatak za internetski pretraživač koji možete preuzeti ovde. Primite na znanje da u tom slučaju nećete moći upotrebljavati sve funkcije koje su dostupne na našim internetskim stranicama. Upotrebom naših internetskih stranica dajete svoje odobrenje da Google prikuplja i obrađuje Vaše lične podatke na prethodno opisan način i u prethodno navedene svrhe.

Većina usluga dostupnih na web stranicama kompanije JGL d.d. namenjena je osobama starijim od 18 godina. Osobe koje traže informacije o lekovima za primenu kod dece moraju biti starije od 18 godina. Bez prethodnoga odobrenja roditelja ili staratelja nećemo svesno prikupljati, koristiti niti deliti lične podatke osoba mlađih od 18 godina. Roditelje

1. ćemo obavestiti o vrsti ličnih podataka koji se prikupljaju od osoba mlađih od 18 godina i

2. ponuditi im mogućnost opoziva saglasnosti za prikupljanje, korišćenje i ustupanje ličnih podataka njihove dece trećim osobama. JGL d.d. strogo se pridržava svih zakonskih propisa o zaštiti maloletnika.

Ako imate pitanja ili pritužbe u vezi sa ovim uslovima zaštite ličnih podataka ili biste nam hteli uputiti komentare i predloge za poboljšanje, obratite nam se elektronskom porukom na adresu [email protected] ili [email protected].

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.