ngsite.skip_to_main_content

Kako smanjiti simptome alergijskog konjunktivitisa

Prolećne i letnje alergije pogađaju sve više ljudi, a neprijatni simptomi koji ih prate su nadraženost i crvenilo očiju koje svrbe i suze, a neretko se pojavljuje i sekret na kapcima. Ako se suočavate sa takvim problemima, verovatno imate alergijski konjunktivitis.

Kako smanjiti simptome alergijskog konjunktivitisa

Alergijski konjunktivitis je rezultat preosetljivosti površine oka na potencijalne alergene u vazduhu. Polen trava i drveća u cvetanju tokom proleća i leta organizam alergičara prepoznaje kao strano telo i pokušava da se odbrani od njega, što se uglavnom manifestuje kao preterana alergijska reakcija.

Pored tegoba sa očima, alergijski konjunktivitis često prati rinitis, slični simptomima koji zahvataju područje gornjih disajnih puteva, pa se alergičari u proleće i leto, pored suznih i iritiranih očiju, bore i sa svrabom i curenjem iz nosa.

Prevencija alergijskog konjunktivitisa

Alergijski konjunktivitis može biti sezonski ili nesezonski. Tako, pored sezonskih alergena poput polena raznih biljaka, može biti uzrokovana i alergijama na grinje ili životinjsku dlaku, čije prisustvo ne zavisi od godišnjeg doba.

Kao i kod mnogih drugih stanja, prevencija igra važnu ulogu u borbi protiv alergijskog konjunktivitisa. Šta možete učiniti da biste olakšali svakodnevni život kada se pojavi alergija? Relativno jednostavne stvari kao što su redovno usisavanje prostora u kome boravite, praćenje kalendara polena, pranje kose posle dugih šetnji, provetravanje prostora u vreme kada je koncentracija alergena u vazduhu niža i redovno menjanje odeće i menjanja posteljine pomažu u smanjenju prisustva polenovih zrnaca koja izazivaju neprijatne simptome.

Pored toga, ako osetite simptome peckanja ili svraba očiju, preporučuje se upotreba kapi za oči koje sadrže ektoin. Ektoin je jedan od prvih uspešno industrijski proizvedenih i najbolje istraženih ekstremolita. To je aminokiselina koju proizvode ekstremofili, odnosno organizmi koji žive u izuzetno slanoj sredini i stoga imaju sposobnost da zadržavaju vodu, sprečavaju isušivanje i štite ćelije.

Uz ovako specijalizovanu i kvalitetnu negu, vaše oči će lakše preživeti sezonu napornih prolećnih ili letnjih alergija.

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.