ngsite.skip_to_main_content

Kako izlečiti upalu očiju ili konjunktivitis

Ako su vam oči neobično crvene i jedva možete da ih otvorite ujutru zbog količine sekreta koji se nakupio na vašim kapcima tokom noći, možda imate upalu oka.

Upala oka

Upala oka ili konjunktivitis je zapaljenje konjunktiva, odnosno spojnice oka, po čemu je i dobilo ime. To je zapaljenje providne, glatke sluznice koja pokriva površinu rožnjače i unutrašnjost očnog kapka.

Najčešći uzrok su bakterije ili virusi, ali može biti uzrokovan i alergijom, strano telo, začepljen suzni kanal ili ogrebotina na površinskom sloju rožnjače. U zavisnosti od uzroka, zahvata jedno ili oba oka, sa različitim intenzitetom crvenila i količinom sekreta koji se izlučuje.

Samo bakterijski konjunktivitis zahteva lečenje antibiotskim mastima i kapima, dok će ostali oblici konjunktivitisa uglavnom nestati sami od sebe (alergija nestaje antialergijskom terapijom).

Bakterijski konjunktivitis

Bakterijski konjunktivitis najčešće izazivaju bakterije koje uđu u oko usled nepravilne higijene, a najčešće preko neopranih ruku kojima je zaražena osoba trljala oko. Crvenilo i otok očiju kao i gustina i količina sekreta koji se luči su najizraženiji kod ove vrste konjuktivitisa, kada sekret koji se luči iz očiju može biti toliko gust i žut da čak podseća na gnoj.

U zavisnosti od uzroka upale, zahvata jedno ili oba oka, sa različitim intenzitetom crvenila i količinom sekreta koji se izlučuje. Samo konjunktivitis izazvan bakterijama zahteva lečenje antibiotskim mastima i kapima, a ostali oblici konjunktivitisa uglavnom nestaju sami od sebe.

Virusni konjunktivitis

Kod virusnog konjunktivitisa sekret je vodenastiji, a crvenilo slabije, ali ova vrsta najčešće zahvata oba oka, s obzirom da je uzrokovana običnom prehladom ili upalom uha. Obično prođe bez posebne medicinske intervencije nakon tri do pet dana, ali pošto je zarazna, važno je da obolela osoba ne deli jastuk ili peškir sa drugom osobom. Ova navika, prilično česta među partnerima i među decom, može dovesti do toga da antibiotska terapija bude neuspešna jer pacijent stalno ponovo dolazi u kontakt sa bakterijama preko zajedničkih peškira ili posteljine.

Ako vam je propisana terapija kapima, pazite da ne dodirujete oko aplikatorom kako biste sprečili da se bakterije prenesu na njega i ponovo unesu u oko sledećom kapi. Ako u slučaju bakterijskog konjunktivitisa ni nakon pet dana terapije ne primetite poboljšanje, ponovo se obratite lekaru.

Drugi oblici konjunktivitisa obično nestaju nakon nežnog ispiranja očiju prokuvanom vodom, uz pomoć jastučića ili vate. Za čišćenje se može koristiti i razblažen čaj od kamilice, koji će umirujuće delovati i na crvenilo očiju, dok će toplota čaja smanjiti otok očnih kapaka. Važno je da tokom ovog rituala prođete jastučićem iz spoljašnjeg ka unutrašnjem uglu oka, kako mogući uzrok konjunktivitisa ne bi ostao u spoljašnjem uglu. S obzirom da se suzni kanal nalazi blizu unutrašnjeg ugla oka, tečnost iz suznog kanala će ubrzati izlučivanje štetnih materija iz beonjače.

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.