ngsite.skip_to_main_content

8 jednostavnih zdravih navika za zdravlje očiju

Vaše oči su neverovatne i jedan su od najvažnijih organa koji vam omogućavaju da osetite život oko sebe. Pa ipak, često se zanemaruju i uzimaju zdravo za gotovo. Ali postoje jednostavne stvari koje možete početi da radite već danas da biste održali vid i zdravlje očiju.

8 jednostavnih zdravih navika za zdravlje očiju

1. Dovoljno spavajte i odmorite se od vizuelnog stresa

Naročito ako na poslu dugo sedite za računarom, a kod kuće čitate knjige na telefonu ili provodite vreme na društvenim mrežama. Bolje je ukloniti gedžete najmanje 2 sata pre spavanja i ići rano u krevet. I umesto da gledate seriju, okupajte se, prošetajte, bavite se laganom fizičkom aktivnošću.

2. Nosite zaštitne naočare

Ne radi se samo o naočarima za sunce, iako su one izuzetno neophodne za zaštitu očiju od štetnog ultraljubičastog zračenja. Treba ih nositi ne samo leti po vedrom vremenu, već i zimi, na primer, odlazak na skijalište.

  • Da biste se sunčali u solarijumu, morate kupiti posebne naočare sa UV zaštitom.
  • Ako idete na bazen, potrebne su vam naočare za plivanje.
  • Prilikom rada u bašti i građevinskih radova treba nositi posebne zaštitne naočare.
  • Kada vozite automobil, morate koristiti posebne antirefleksne ili druge vrste naočara za vozače.

3. Prestanite pušiti

Pušenje doprinosi razvoju katarakte, sindroma suvog oka i makularne degeneracije. Što pre prekinete ovu naviku, manji je rizik od komplikacija.

4. Pridržavajte se pravila za nošenje kontaktnih sočiva

Pokušajte da koristite sočiva prema uputstvima: nemojte spavati u njima, menjajte ih na vreme, očistite njihovu površinu i posudicu.

5. Nemojte koristiti nekvalitetnu kozmetiku za oči i kozmetiku sa isteklim rokom trajanja.

Patogene bakterije posebno "vole" tečne teksture - kreme, olovke za oči, maskaru. Zbog toga pokušajte da ne koristite kozmetiku za oči nakon isteka roka trajanja. A ako ste imali konjunktivitis, onda bi maskaru i tečne senke trebalo da zamenite novim. I još nekoliko pravila o šminkanju:

  • Obavezno skinite šminku pre spavanja.
  • Ne koristite tuđu kozmetiku i testere za maskaru ili senke u prodavnicama.
  • Oči je bolje ne dirati duž linije unutrašnjeg kapka.

6. Izbacite fizičku aktivnost visokog intenziteta

Intenzivni sportovi (dizanje tegova, CrossFit) i neke vrste borilačkih veština (boks, kik boks) mogu da naškode osobama sa skrivenim očnim bolestima i dovedu do odvajanja mrežnjače. Ali umerena fizička aktivnost (hodanje, trčanje, plivanje, skijanje) sa temeljnim zagrevanjem poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u aktiviranju vizuelnog korteksa *.

7. Uključite u ishranu hranu koja je zdrava za oči

Dobro zdravlje očiju počinje sa hranom na tanjiru. Korisne supstance kao što su omega-3 masne kiseline, lutein, cink i vitamini C i E pomažu u sprečavanju mnogih problema sa vidom. Oni se nalaze u sledećim proizvodima:

  • Zeleno lisnato povrće: spanać, kupus
  • Losos, tunjevina i druge masne ribe
  • Jaja, orasi, pasulj i drugi izvori proteina
  • Narandže i drugo citrusno voće
  • Ostrige i svinjetina

8. Koristite kapi za oči koje smanjuju suvoću očiju

Suvoću imaju mnogi korisnici kontaktnih sočiva, kancelarijski radnici koji provode mnogo vremena za računarom i pacijenti nakon laserske korekcije vida. Kapi za oči mogu ukloniti neprijatne simptome i zaustaviti razvoj opasnih procesa u rožnjači.

*Deo mozga odgovoran za obradu vizuelnih informacija.

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.