ngsite.skip_to_main_content

6 pravila za rad za računarom ako imate sindrom suvog oka

U današnjem digitalnom dobu, sveprisutna upotreba računara, pametnih telefona i drugih uređaja postavlja izazove za zdravlje očiju. Jedan od čestih problema koji se javlja je sindrom suvog oka, a u ovom članku istražujemo dublju povezanost između ove bolesti i produženog korišćenja digitalnih uređaja.

6 pravila za rad za računarom ako imate sindrom suvog oka

Zašto rad za računarom izaziva suve oči?

Osoba obično trepće oko 15 puta u minuti. Ali kada pogledate ekran računara ili pametnog telefona, trepćete 2 puta ređe. To dovodi do nedostatka hidratacije rožnjače i, kao rezultat, do suvoće, iritacije i umora očiju.

Studija je dokazala da 8-časovni radni dan za računarom dovodi do promene sastava suznog filma, koji štiti i vlaži rožnjaču i zbog svog sastava podstiče zarastanje njenih mikrotrauma. Ovo se dešava kod više od 60% korisnika računara.

Nošenje kontaktnih sočiva, suv vazduh u kancelariji zbog klimatizacije, nedostatak osvetljenja, prašina ili nedostatak vode u telu (blaga dehidracija) pogoršavaju stanje.

Kako koristiti gedžete bez oštećenja očiju?

Ako ne ispuštate telefon ili tablet iz ruku posle radnog dana ispred monitora, sledeći saveti će vam pomoći da sačuvate zdravlje očiju:

  • pokušajte da koristite glasovno kucanje ili glasovne poruke kada razgovarate sa prijateljima, ovo će smanjiti naprezanje očiju
  • instalirajte aplikacije koje ograničavaju pristup pametnom telefonu u određeno vreme
  • pokušajte da ne gledate u ekran tokom vožnje
  • pokušajte da pronađete zabavu/hobije koji nisu povezani sa gedžetima
  • kada koristite pametni telefon u mraku, podesite osvetljenost ekrana na minimum.

Kako smanjiti simptome sindroma suvog oka?

Rad na računaru utiče na stabilnost i kvalitet suznog filma, što dovodi do sindroma suvog oka. Šta se može učiniti povodom toga?

1. Naučite pravilo 20-20-20

Ovo pravilo će smanjiti težinu simptoma suvog oka tokom dužeg rada na računaru. Jednostavno je:

  • Svakih 20 minuta odmaknite pogled od monitora
  • Fokusirajte pogled na udaljenosti od 20 stopa (približno 6 metara)
  • Zadržite pogled 20 sekundi.

Tokom pauze možete uraditi nekoliko vežbi za gimnastiku za oči: pomerite pogled u smeru kazaljke na satu i suprotno od kazaljke na satu, zatvorite oči rukama i sedite u mraku.

2. Pravite kratke pauze dok radite za računarom

Bolje je napraviti nekoliko kratkih pauza od 5-7 minuta nego jednu dužu. Ali udaljavanje od monitora ne znači zagledavanje u telefon. Prošetajte po kancelariji, sipajte čašu vode, popijte je, pogledajte kroz prozor. Pijenje dovoljno vode znači borbu protiv dehidracije, koja utiče i na hidrataciju očiju. Kafa i čaj, naprotiv, doprinose dehidraciji, pa je bolje smanjiti njihovu upotrebu.

3. Prilagodite ekran svog računara

Monitor treba da bude postavljen na dužini ruke i malo ispod nivoa očiju. Kada gledate u ekran, oči ne bi trebalo da budu usmerene nagore ili širom otvorene.

Postavite ekran tako da se ne reflektuje ili izaberite ekran sa mat površinom i smanjite osvetljenost ekrana – ne bi trebalo da bude jači od osvetljenja u prostoriji.

Održavajte monitor čistim – otisci prstiju, prašina, osušene kapljice na ekranu mogu još više da naprežu oči.

4. Sedite pravilno

Ergonomska kancelarijska stolica će vam pomoći da vaša leđa budu u ispravnom položaju. Trebalo bi da bude podesivo po visini i da ima izbočinu na leđima koja podupire donji deo leđa.

Pokušajte da izbegnete pozu prekrštenih nogu, neka su obe noge na podu, a kolena savijena pod uglom od oko 90 stepeni.

5. Izaberite metod korekcije vida

Kontaktna sočiva mogu pogoršati suve oči. U ovom slučaju, možete pokušati da promenite sočiva na tanje sa manjim sadržajem vlage. Takođe, s vremena na vreme stavite naočare ili razmislite o laserskoj korekciji vida.

6. Koristite veštačke suze

Kapi za oči pomažu u brzom uklanjanju neprijatnih simptoma suvih očiju. Neke od njih se mogu koristiti bez skidanja kontaktnih sočiva i onoliko često koliko je potrebno.

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.