ngsite.skip_to_main_content

7 grešaka pri korišćenju kontaktnih sočiva

Kontaktna sočiva su praktičan i popularan način korekcije vida. Osim toga, relativno su bezbedna... Osim ako, naravno, ne napravite greške navedene u ovom članku.

Upotreba kontaktnih sočiva

Greška broj 1: Spavanje sa sočivima

Ne preporučuje se spavanje u kontaktnim sočivima, čak i ako njihov proizvođač tvrdi drugačije. Rožnjači je potreban kiseonik, a spavanje u sočivima ometa njen metabolizam. U najboljem slučaju, kontinuirano nošenje kontaktnih sočiva će izazvati iritaciju i nelagodnost. U najgorem slučaju može doći do ozbiljne infekcije: tokom spavanja na površini oka se stvara toplo i vlažno okruženje - a to povećava aktivnost mikroorganizama koji već žive na kontaktnim sočivima.

Čak i ako slučajno zaspite sa stavljenim sočivima, skinite ih kada se probudite i isperite ih u rastvoru, a zatim ih ponovo stavite.

Greška broj 2: Tuširanje ili plivanje sa sočivima

Većina izvora vode (uključujući more, bazene, čak i vaše kućno kupatilo) sadrži potencijalno opasne mikroorganizme. U kontaktu sa očima mogu izazvati izuzetno bolnu infekciju, pa čak i dovesti do slepila. Kontaktna sočiva stvaraju povoljne uslove za takve mikroorganizme.

  • Prvo, kada koristite sočiva, na rožnjači se stalno stvaraju male ogrebotine – organizmi koji izazivaju infekciju mogu da prodru u njih.
  • Drugo, proteinske naslage se akumuliraju na sočivima – odlično mesto za razmnožavanje ovih bakterija.

Radi bezbednosti, skinite sočiva pre plivanja ili nosite zaštitne naočare.

Greška broj 3: Koristite običnu vodu za čišćenje sočiva umesto specijalnog rastvora

Držanje sočiva u vodi iz česme još je rizičnije od plivanja u sumnjivim vodama iz prethodnog odlomka. Voda iz slavine nije sterilna, a sadrži i opasne mikroorganizme koje sočiva upijaju zajedno sa tečnošću.

Greška broj 4: Ne perete ruke pre upotrebe sočiva

Obavezno operite ruke sapunom i vodom pre skidanja i stavljanja sočiva. Čak i kada morate da koristite sočiva u ekstremnim uslovima, pokušajte da vodite računa o sterilnosti - nosite flašu vode za pranje ruku i poseban antiseptički gel ili maramice.

Greška broj 5: Nepravilna briga o kutijici za sočiva

Preporučljivo je menjati kutijicu za sočiva jednom mesečno i redovno je čistiti. Ostaci prljavštine zajedno sa nevidljivim bakterijama i mikrobima mogu ostati na njenim zidovima. Istraživanja su pokazala da je rizik od infekcije oka 6,4 puta veći za one koji ne prazne posude, a 5,4 puta veći za one koji ih retko menjaju.

Posle svake upotrebe, posudica se mora oprati rastvorom za sočiva i ostaviti da se potpuno osuši na čistom mestu. Za vašu udobnost, uzmite 2 kutijice koje ćete koristiti naizmenično.

Greška broj 6: Nošenje sočiva duže od dozvoljenog

Većina ljudi priznaje da nosi sočiva duže od preporučenog. Istrošena stara sočiva su prekrivena klicama i naslagama proteina, nošenje je neprijatno i opasno - može dovesti do infekcije.

Greška broj 7: Nepoštovanje pravila za nanošenje/uklanjanje šminke

Tačan redosled manipulacija šminkom: prvo stavite sočiva, nanesite šminku, uklonite sočiva, isperite šminku. Ako puder ili olovka za oči dospe na sočiva, uklonite i isperite sočivo, ne ostavljajte čestice kozmetike na njegovoj površini.

Pokušajte da ne pravite ove greške - i vaše oči neće biti ugrožene posledicama nepravilne upotrebe sočiva.

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.