ngsite.skip_to_main_content

Razvoj vida kod beba u prvim mesecima života

Kako bebe vide u prvim mesecima života? Ovo je pitanje koje postavljaju mnogi roditelji. Budući da bebe ne mogu da opišu svoje iskustvo, možemo se osloniti na naučna istraživanja i saznanja o razvoju vida kod novorođenčadi. U ovom članku ćemo vam pružiti informacije o tome kako bebe percipiraju svet oko sebe u ranim fazama razvoja.

Razvoj vida kod beba

Nejasan vid u prvom mesecu:

U prvim nedeljama svog života, bebe vide nejasno i uglavnom u nijansama sive boje. Razvoj vida kod beba počinje već u majčinoj utrobi, ali se završava tek krajem prve godine života.

Osetljivost na svetlost i nedovoljan fokus očiju

U prvom mesecu bebine oči još nisu veoma osetljive na svetlost i ne vide jasno sve boje. Ponekad se može primetiti da oči nisu uperene u istom pravcu, ali ako se to ne dešava često, nema razloga za brigu. Tokom ovog perioda, oči bebe su već dostigle 65% svoje konačne veličine. Efekat svetlih boja, kontrasta i crteža u dečijoj sobi može da podstakne razvoj očiju u tom ranom uzrastu.

Poboljšana oštrina vida do trećeg meseca

Do trećeg meseca bebine oči će postati koordinisanije i beba će moći da prati predmete pogledom bez potrebe da pomera vrat i glavu. Takođe, njihov vid će postati oštriji i njihova osetljivost na svetlost će se povećati. Zbog toga je važno prigušiti svetlo u sobi kako bi se bebi olakšalo spavanje.

Pregled vida i dalji razvoj

Krajem prve polovine prve godine života, vid deteta će biti sve oštriji, a beba će bez problema pratiti predmete koji se kreću ispred nje. Tokom ovog perioda preporučuje se da se obavi prvi pregled vida kako bi se potvrdio normalan razvoj. Nakon toga, do prvog rođendana, beba će nastaviti da razvija koordinaciju između očiju i drugih delova tela. Modrice i manji udarci mogu se pojaviti tokom ovog perioda, što je normalan deo procesa odrastanja. Boja bebinih očiju će se verovatno stabilizovati i postati njihova konačna boja.

Zaključak

Razvoj vida kod beba je postepen proces. U početku, vid je zamagljen i ograničen na nijanse sive boje, ali kako vreme prolazi, bebe postepeno razvijaju oštrinu vida i sposobnost da percipiraju boje. Redovni pregledi vida i obezbeđivanje stimulativnog okruženja će pomoći u optimalnom razvoju vida kod beba. Uživajte u posmatranju sveta kroz oči vaše bebe dok istražuje i upoznaje svoju okolinu.

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.