ngsite.skip_to_main_content

Crvenilo očiju - kako ga ublažiti ili sprečiti

Crvenilo očiju nastaje kada se krvni sudovi na površini oka prošire, kao posledica iritacije usled dima, prašine, vetra, hlorisane vode, svetlosti, alergijskih reakcija oka i slično. Najčešće je ovo crvenilo privremeno i možete ga ukloniti na nekoliko načina.

Crvenilo očiju - kako ga ublažiti ili sprečiti

Obloge za oči

Relaksirajući desetominutni tretman toplom oblogom pomoći će kod crvenila uzrokovanog suvim očima, dok će hladna obloga pomoći da se smanji otok i svrab od iritacije. Oba rešenja su kratkoročna, tako da to treba imati na umu.

Dovoljno sna

Uzrok crvenila se ponekad krije u nedovoljnim satima sna. Iako neće svima trebati isti broj sati za spavanje, ako ne uspete da „uhvatite“ dovoljnu količinu sna i osećate umor, a primećujete i crvene oči, možda je vreme da nadoknadite san.

Vodite računa o svojim očima u skladu sa uslovima životne sredine

Suv vazduh, vlaga i vetar mogu izazvati crvene oči. Na primer, po vlažnom i vetrovitom vremenu treba obratiti pažnju na zdravlje očiju, kao i pri boravku u prostorijama sa suvim vazduhom. Crvenilo izazvano isušivanjem može se sprečiti svakodnevnom upotrebom kapi za vlaženje oka.

Isprobajte kapi za oči

Iako su vaše suze najefikasnije sredstvo za čišćenje očiju, ponekad vam je potrebna dodatna pomoć. Kapi za oči će generalno preporučiti vaš lekar ili farmaceut, u zavisnosti od problema i uzroka crvenila.

Zapamtite, ako crvenilo traje nekoliko dana i praćeno je sekretom, glavoboljom, bolom u oku ili osetljivošću na svetlost, nemojte čekati i obratite se porodičnom lekaru!

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.