ngsite.skip_to_main_content

Što je svrbež očiju?

Svrbež očiju česta je tegoba s kojom se gotovo svatko susreo, bilo da je riječ o trenutnoj smetnji ili nelagodi koja može potrajati dulje vrijeme. Postoje različiti uzroci svrbeža očiju. Svrbež se može javiti samostalno ili može biti popraćen drugim smetnjama, kao što su crvenilo očiju te otečenost ili svrbež kapaka.

Što je svrbež očiju?
Uzroci i simptomi svrbeža očiju

Uzroci i simptomi svrbeža očiju

Kada je površina oka izložena alergenima, javlja se alergijska reakcija. Ona aktivira oslobađanje histamina, a to uzrokuje svrbež, suzne oči i crvenilo očiju. U tom slučaju treba izbjegavati trljanje očiju koje svrbe, jer time dolazi do još većeg oslobađanja histamina i pogoršavanja simptoma. Osim toga, trljanjem se može oštetiti površina oka pa to može izazvati dodatne probleme.

Kod osoba koje nose kontaktne leće mogu se javiti reakcije na otopine za čuvanje i čišćenje leća. One mogu uzrokovati svrbež, crvenilo i upale. Takve alergijske reakcije javljaju se zbog određenog konzervansa koji je prisutan u otopinama. Međutim, svrbež očiju najčešće se javlja kao simptom alergija ili alergijskog konjunktivitisa.

Svrbež očiju i alergije

Svrbež očiju i alergije

Ako vam se alergijski simptomi pojavljuju ili pojačavaju s dolaskom proljeća, najvjerojatnije je riječ o alergiji na pelud. Simptomi koji je prate, osim svrbeža očiju, mogu uključivati curenje nosa, kihanje, kašalj i natečenost kapaka. Stanje koje tada zahvaća vaše oči naziva se alergijskim konjunktivitisom. 

Možemo razlikovati sezonski i godišnji konjunktivitis. Sezonski alergijski konjunktivitis uglavnom je prisutan u proljetnim i jesenskim mjesecima, a uzrokovan je alergenima kao što su pelud, trava i korov. Za razliku od sezonskog, godišnji je alergijski konjunktivitis prisutan tijekom cijele godine, a njegovi su uzročnici plijesan, prašina ili životinjska dlaka kojima smo kontinuirano izloženi. Svrbež i suzenje očiju javljaju se kao posljedica alergijske upale konjunktive, odnosno očne spojnice.

Svrbež očiju kao posljedica drugih bolesti i stanja

Iako su alergije glavni uzrok pojave iritacija i očne nelagode, svrbež očiju može se javiti i kao posljedica drugih bolesti ili stanja, kao što su:

 • suhe oči 
 • starenje
 • dugotrajan boravak pred ekranima
 • izrazito suh zrak
 • nošenje kontaktnih leća
 • blefaritis ili upala kapaka
 • konjunktivitis ili upala očne spojnice.

Temeljna je preporuka u borbi protiv alergija izbjegavati doticaj s alergenima što je više moguće. To često nije moguće postići, ali postoje smjernice koje mogu pomoći u zaštiti od alergija. One podrazumijevaju praćenje koncentracije peludi u zraku, nošenje sunčanih naočala, redovito i temeljito pranje ruku te mijenjanje odjeće i propisno uzimanje lijekova protiv alergije.

Svrbež očiju kod djece

Svrbež očiju kod djece

Osim kod odraslih, svrbež očiju može se pojaviti i kod djece, što često uzrokuje zabrinutost roditelja. Međutim, uglavnom se liječi brzo i uspješno pa nema razloga za brigu. Kad je riječ o alergijskom konjunktivitisu kod djece, može se uočiti proziran iscjedak iz oka koji može biti sluzav, ali i ne mora. Popraćen je svrbežom i potrebom za trljanjem očiju, ali nije zarazan. Da bi se započelo liječenje, dijete treba odvesti pedijatru koji će propisati terapiju za alergiju kako bi se tegobe što prije povukle. U slučaju da pedijatar to ne može sa sigurnošću utvrditi, poslat će dijete na oftalmološki pregled. 

Kako liječiti alergijski svrbež očiju

Kako liječiti alergijski svrbež očiju

Da bi se liječio alergijski konjunktivitis, najprije treba izliječiti alergiju. Moguće je da katkad i sam po sebi nestane ako se ukloni alergen. Svrbež očiju uzrokovan alergijskom reakcijom može se liječiti na više načina. To uključuje:

 • liječenje antihistaminicima i stabilizatorima mastocita
 • liječenje protuupalnim lijekovima
 • korištenje kapi za suho oko. 

Liječenje antihistaminicima i stabilizatorima mastocita i liječenje protuupalnim lijekovima provodi se isključivo pod nadzorom i prema uputama specijalista oftalmologa. Takve vrste liječenja uključuju određene specifičnosti i nuspojave koje se mogu javiti pri primjeni lijekova, stoga je izuzetno važno uzimati ih u konzultaciji s oftalmologom. Ako su svrbež i suzenje očiju posljedica suhoće oka, dobro rješenje jest korištenje kapi za suho oko koje su dostupne u slobodnoj prodaji bez recepta.

Riješite brzi test i saznajte imate li suho oko te kako si pomoći

Test suhog oka

Naša preporuka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim Uvjetima korištenja.

Podesite postavke
 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.