ngsite.skip_to_main_content

Zaštita i njega očiju

Tijekom cijele godine naše su oči izložene različitim uvjetima i okolnostima koje utječu na zdravlje oka. Pritom je katkad riječ o vanjskim utjecajima, poput jakog sunca ili prašine, a katkad ipak o vlastitim svakodnevnim izborima.

Važno je kontinuirano donositi dobre odluke te tako preventivno i aktivno djelovati kako bismo svojim očima osigurali kvalitetnu njegu i zaštitu. 

Zaštita i njega očiju
Vodite računa o zdravoj prehrani i hidraciji

Vodite računa o zdravoj prehrani i hidraciji

Zdrava i raznolika prehrana općenito je važna za pravilno funkcioniranje organizma, a tako i za zdravlje očiju.

Dobro je u plan prehrane uvrstiti hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, luteinom, cinkom te vitaminima C i E. To znači da bi vaša prehrana trebala sadržavati dosta zelenog lisnatog povrća te citruse i orašaste plodove.

Također, osigurajte tijelu dovoljnu hidraciju jer o tome ovisi kvaliteta suza. Preporuka je piti dvije litre vode na dan. U ljetnim je mjesecima ta potreba još veća pa uvijek nosite bocu vode sa sobom. 

Održavajte redovitu higijenu oka

Održavajte redovitu higijenu oka

Kako biste provodili pravilnu njegu očiju, potrebno je redovito održavati higijenu.

To se prvenstveno odnosi na uklanjanje prljavština i bakterija kako bi se spriječile iritacije, infekcije ili upale oka.

Prije jutarnje i večernje rutine umivanja, važno je temeljito oprati ruke, kako se nečistoća s ruku ne bi prenijela na oči. Na to je posebno važno obratiti pozornost ako svakodnevno nanosite šminku. 

Odaberite odgovarajuće kozmetičke proizvode

Odaberite odgovarajuće kozmetičke proizvode

Da biste izbjegli alergijske reakcije, pomno odaberite proizvode za oči i okoloočno područje. Nastojte birati isključivo kvalitetne i dokazane proizvođače.

Također, pazite na rok trajanja kozmetike. Na starim sjenilima i olovkama za oči te maskarama mogu se pojaviti bakterije koje bi se potom mogle prenijeti na vaše oči.

Osim toga, redovito čistite pribor za nanošenje šminke. Ako primijetite iritaciju oka, prestanite nanositi šminku na oči dok se tegobe ne povuku. 

Zaštitite oči od vanjskih utjecaja

Zaštitite oči od vanjskih utjecaja

Kada dugo gledamo u ekran, mnogo manje trepćemo. To može uzrokovati bolest suhog oka ili iritaciju.

Stoga osobama koje svakodnevno provode vrijeme uz digitalne uređaje stručnjaci savjetuju tzv. pravilo 20-20-20. Svakih 20 minuta odvratite pogled od računala i usredotočite ga na neki predmet udaljen 20 stopa (6 metara) te ga gledajte 20 sekundi.  

Možete postaviti alarm koji će vas podsjećati da to činite ako često imate problema s naprezanjem ili suhoćom očiju. 

Ako nosite naočale za vid, redovito ih čistite kako prljavštinu s naočala ne biste prenijeli na oči. Kod nošenja kontaktnih leća vodite računa o tome da ih redovito dezinficirate i održavate.  

Također, za zaštitu od jakog sunca i UV zraka odaberite kvalitetne sunčane naočale. 

Vaše oči su čudesne…

Sve o suhom oku

Suho oko

Suho oko je bolest koje većina ljudi nije svjesna, naučite kako je prepoznati

Svrbež očiju

Otkrijte zašto se javlja svrbež očiju i kako se zaštititi

Crvenilo oka

Crvenilo oka

Što uzrokuje crvenilo očiju i kako ga ublažiti

Vizol S kapi za oči

Riješite brzi test i saznajte imate li suho oko te kako si pomoći

Test suhog oka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim Uvjetima korištenja.

Podesite postavke
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.