ngsite.skip_to_main_content

Što je konjunktivitis i što ga uzrokuje ?

Konjunktivitis ili upala očne spojnice javlja se u različitim oblicima i varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje oštećenje tkiva. 

Što je konjunktivitis i što ga uzrokuje
Mogući uzroci

Mogući uzroci

Uzroci konjunktivitisa su različiti i simptomi se mogu javiti kada je oko izloženo vanjskim čimbenicima poput vjetra, prašine ili dima, kod dugotrajnog rada za računalom i sl. Alergije i infekcije također mogu biti uzroci konjunktivitisa.  

Korisnici kontaktnih leća posebno su osjetljiva skupina. Oni bi pri pojavi izrazitog crvenila i upale oka odmah trebali skinuti leće i posjetiti liječnika. 

Tipovi konjunktivitisa

Tipovi konjunktivitisa

Alergijski konjunktivitis nije zarazan, a najčešći uzroci su mu pelud, životinjska dlaka i kozmetika. Često je sezonskog tipa. 

Zarazni konjunktivitis uzrokovan je virusima i najčešće se prenosi kontaktom. Lako se prenosi neopranim rukama ili dijeljenjem ručnika s nekim tko ima konjunktivitis. Moguće je zaraziti se i kašljanjem ili kihanjem. 

Kako spriječiti konjunktivitis kod djece

Kako spriječiti konjunktivitis kod djece

Zarazni konjunktivitis kod djece prenosi se obično prljavim rukama ili kihanjem. U rjeđim slučajevima uzrok može biti suženje suznih kanala.  

Djecu često pogađa i alergijski konjunktivis, a moguće ga je prepoznati po nabubrenim kapcima i svrbežu. Najčešći su mu uzroci alergijska reakcija na prašinu, dlake, pelud itd. Najbolja prevencija je često pranje ruku, kako prljavim rukama ne bi dirali oči. 

Najčešći simptomi i kako ih ublažiti

Najčešći simptomi i kako ih ublažiti

Simptomi konjunktivitisa su: 

  • svrbež 
  • crvenilo 
  • peckanje 
  • osjećaj stranog tijela u oku 
  • natečeni očni kapci.

Terapija je simptomatska, a ovisi o jačini kliničke slike. Kapi za oči mogu pomoći kod blažih simptoma smanjujući svrbež, crvenilo i osjećaj peckanja. 

Riješite brzi test i saznajte imate li suho oko te kako si pomoći

Test suhog oka

Naša preporuka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim Uvjetima korištenja.

Podesite postavke
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.