ngsite.skip_to_main_content

Kako smanjiti simptome alergijskog konjunktivitisa

Proljetne i ljetne alergije pogađaju sve više ljudi, a neugodni simptomi kojima su popraćene su nadražene i crvene oči, koje svrbe i suze, a nerijetko se na kapcima pojavljuje i iscjedak. Ako se suočavate s takvim problemima, vjerojatno imate alergijski konjunktivitis.

Ublažavanje alergijskog konjunktivitisa

Alergijski konjunktivitis posljedica je preosjetljivosti površine oka na potencijalne alergene u zraku. Pelud trava i drveća u cvatu tijekom proljeća i ljeta, organizam alergičara prepoznaje kao strano tijelo te se nastoji od toga obraniti, onime što se uglavnom manifestira kao pretjerana alergijska reakcija.

Osim problemima s očima, alergijski je konjunktivitis često popraćen i rinitisom, sličnim simptomima koji napadaju područje gornjeg dišnog sustava pa se tako, osim sa suznim i iritiranim očima, u proljeće i ljetno alergičari bore i s nosom koji svrbi i curi.

Prevencija alergijskog konjunktivitisa

Alergijski konjunktivitis može biti sezonskog ili ne sezonskog karaktera. Tako ga, osim sezonski izraženih alergena poput peluda raznih biljaka, mogu izazvati i alergije na grinje ili životinjsku dlaku, čija prisutnost ne ovisi o godišnjem dobu.

Kao i kod mnogih drugih stanja, i u borbi s alergijskim konjunktivitisom važnu ulogu igra prevencija. Što možete učiniti da si olakšate svakodnevni život u vrijeme kad krene alergija? Relativno jednostavne stvari poput redovitog usisavanja prostora u kojem boravite, praćenja peludnog kalendara, pranja kose nakon duljih šetnji, provjetravanja prostora u vrijeme kad je koncentracija alergena u zraku manja te redovito presvlačenje odjeće i mijenjanje posteljine pomažu u smanjenju prisutnosti peludnih zrnaca koja uzrokuju neugodne simptome.

Dodatno, ako osjećate simptome peckanja ili svrbeža očiju, preporuka je koristiti kapi za oči koje sadrže ektoin. Riječ je o aminokiselini koju proizvode ekstremofili, odnosno organizmi koji žive u izrazito slanom okolišu i stoga imaju sposobnost zadržavanja vode, sprječavanja isušivanja i zaštite stanica. Ektoin je jedan od prvih ekstremolita uspješno korištenih u proizvodima i najbolje istraženih.

Uz takvu specijaliziranu i kvalitetnu njegu, vaše će oči lakše preživjeti sezonu napornih proljetnih ili ljetnih alergija.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim Uvjetima korištenja.

Podesite postavke
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.