ngsite.skip_to_main_content

Što je glaukom?

Glaukom je kronična bolest očnog živca koja dovodi do slabljenja vida, a zatim i do njegova gubitka, odnosno sljepoće.

Što je glaukom?
Kako nastaje glaukom

Kako nastaje glaukom

Kod pojave glaukoma dolazi do poremećaja u istjecanju očne vodice koja stvara pojačan pritisak na očni živac. Upravo je posljedica toga njegovo trajno propadanje. Riječ je o čestoj bolesti, zbog čijih je posljedica slijepo više od pet milijuna ljudi. Ova se bolest može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Može biti i prirođena, tj. prisutna već od rođenja, ali je najčešće zastupljena kod starije populacije. 

Karakteristično je to da glaukom često nastupa bez izraženih simptoma i upozorenja te postupno oštećuje vid. Budući da djeluje pritajeno i nezamjetno, naziva se i tihim kradljivcem vida. Stoga ne čudi da njegova dijagnoza često izostaje dok ne dođe do stanja u kojem oštećenje vida već jasno napreduje i počinje utjecati na kvalitetu života. Upravo su zato izgradnja znanja i podizanje svijesti o glaukomu, kao i redoviti oftalmološki pregledi, glavni putokazi za prevenciju bolesti i očuvanje očnog zdravlja.

Glaukom i povišen očni tlak

Glaukom i povišen očni tlak

Nerijetko se glaukom smatra sinonimom za povišen očni tlak. Međutim, glaukom ne znači povišen očni tlak, nego se najčešće javlja kao njegova posljedica. Drugim riječima, ako imamo povišen očni tlak, on nam služi kao indikator za mogući nastanak glaukoma. Osim toga, za glaukom su karakteristična funkcionalna i strukturalna oštećenja. Samo stanje povišenog očnog tlaka, bez takvih oštećenja, naziva se očnom hipertenzijom. 

Kod bolesnika koji imaju očnu hipertenziju treba procijeniti čimbenike rizika za nastanak glaukoma. Ta je procjena važna jer se na njezinu temelju zaključuje hoće li bolesniku biti propisana određena terapija ili će biti dovoljno redovito praćenje. Osim očne hipertenzije, ostali su čimbenici rizika za nastanak glaukoma dob, pozitivna obiteljska anamneza, visoka kratkovidnost, migrena i dijabetes. 

Vrste glaukoma

Vrste glaukoma

Iako glaukom često nastupa bez jasno izraženih i prepoznatljivih simptoma, postoje određeni pokazatelji koji se mogu povezati s njegovim nastankom i na koje valja obratiti pozornost kad je riječ o očnom zdravlju. 

Razlikujemo glaukome otvorenog i zatvorenog kuta. Pritom kut podrazumijeva mjesto na kojemu se spajaju šarenica i zjenica u području prednje očne sobice. Kut je također mjesto na kojem najveći postotak očne vodice istječe iz oka. Glaukom otvorenog kuta najčešći je oblik glaukoma i uglavnom nema izraženih simptoma. Kod glaukoma uskog kuta mogu se javiti bol i crvenilo koje najavljuju znakovi poput zamagljenosti vida ili krugova oko izvora svjetla.

Osim toga, postoji akutni i kronični oblik glaukoma. Kronični je oblik mnogo češći i javlja se u 90 % svih slučajeva glaukoma. Nastaje kada očna vodica ne može slobodno istjecati iz oka, stoga se nakuplja u oku i uzrokuje povišeni očni tlak. Tako dolazi do pritiska na živčana vlakna i krvne žile vidnog živca. 

Simptomi glaukoma

Simptomi glaukoma

Oštećenje očnog živca odvija se sporo, a najprije pogađa periferni vid. U ranoj fazi pojavljuju se ispadi vidnog polja te se šire od periferije prema središtu, stoga bolesnici imaju suženo vidno polje. Kronični glaukom nema jasno izražene znakove bolesti, ali bolesnici mogu imati simptome poput osjećaja pritiska u očima, suzenja očiju, zamagljenosti vida i povremenih glavobolja tijekom dužeg razdoblja.

Zbog toga bez kontrole očnog tlaka pacijenti teško mogu posumnjati da boluju od glaukoma, sve dok se vidno polje ne počne sužavati. Dobro je da se bolest što prije prepozna i počne liječiti jer u suprotnom dolazi do oštećenja centralnog vida i sljepoće. Stoga je izrazito važno informirati se i redovito obavljati oftalmološke preglede radi prevencije bolesti.

Kako liječiti glaukom

Kako liječiti glaukom

Liječenje glaukoma ovisi o njegovoj vrsti i stupnju bolesti odnosno oštećenja. Budući da je hipertenzija najznačajniji čimbenik rizika za nastanak i progresiju glaukoma, liječenje je usmjereno na snižavanje očnog tlaka. Cilj je liječenja postizanje ciljnog tlaka na temelju individualnog pristupa. To znači da ciljni tlak predstavlja vrijednost koja, kod pojedinog bolesnika, ne vodi do nastanka ili progresije bolesti. 

Glaukom se može liječiti medikamentozno, laserski ili kirurški. Najčešći je oblik liječenja medikamentozno liječenje. U slučaju neučinkovitosti medikamentozne ili laserske terapije, potrebno je kirurškim zahvatom sniziti očni tlak. Liječenje se može provoditi raznim vrstama kapi za oči koje treba propisati isključivo specijalist oftalmolog. Naime, kod primjene nekih kapi može doći do određenih nuspojava pa je potreban oprez pri njihovoj primjeni. Upravo je zato procjena oftalmologa ključna za odabir odgovarajućih kapi, a pacijenti nipošto ne bi trebali samostalno birati ili mijenjati terapiju.

Glaukom je kronična bolest. To znači da se, jednom nakon što je dijagnosticirana, liječi do kraja života. Svrha liječenja glaukoma jest što je više moguće sačuvati vid bolesnika. Stoga je važno da u proces liječenja budu uključeni bolesnik, oftalmolog i obiteljski liječnik te da njihova suradnja bude kvalitetna i redovita.

Očuvanje zdravlja oka kroz prevenciju

Suvremeni način života

Suvremeni način života

Održite oči svježima u digitalnom dobu i zatvorenim prostorima

ZAŠTITA I NJEGA OČIJU CIJELE OBITELJI

Kako brinuti o zdravlju oka, prevenirati tegobe ili ublažiti simptome

Sve o suhom oku

Suho oko

Suho oko je bolest koje većina ljudi nije svjesna, naučite kako je prepoznati

Riješite brzi test i saznajte imate li suho oko te kako si pomoći

Test suhog oka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim Uvjetima korištenja.

Podesite postavke
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.