ngsite.skip_to_main_content

Kako prepoznati potrebu za prvim naočalama kod djece?

Vid je ključan za proces učenja i razumijevanje svijeta oko nas, posebno u dječjoj dobi. Važno je da roditelji budu svjesni mogućih problema s vidom kod djece, budući da mališani često nisu svjesni da ne vide dobro. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko znakova koji mogu ukazivati na potrebu za prvim naočalama kod djece.

Problemi s vidom kod djece

Škiljenje kao znak slabog vida

Jedan od najočitijih znakova slabog vida kod djece je često škiljenje. Kada dijete škilji, privremeno mijenja oblik oka i time prividno poboljšava vid. Ako primijetite da vaše dijete često škilji prilikom čitanja ili gledanja ekrana računala ili televizora, to može biti znak da ne vidi dobro.

Približavanje objekata ili česte glavobolje

Ako primijetite da se vaše dijete približava televizoru iznimno blizu ili drži mobitel ili tablet vrlo blizu očima, to može ukazivati na kratkovidnost. S druge strane, česte glavobolje u prednjem dijelu glave, posebno oko obrva, mogu biti znak dalekovidnosti. Te glavobolje su posljedica naprezanja očiju u pokušaju da se jasnije vidi.

Prekrivanje ili zatvaranje oka

Slabiji vid može se pojaviti samo u jednom oku, a to može biti naznačeno prekrivanjem ili zatvaranjem tog oka prilikom čitanja ili gledanja. Ako primijetite da vaše dijete preskače rečenice ili se gubi u tekstu dok čita naglas, to može ukazivati na astigmatizam ili strabizam.

Posjet oftalmologu

Važno je konzultirati kvalificiranog oftalmologa koji ima iskustva u radu s djecom i odvesti dijete na pregled. Strpljenje je ključno prilikom pregleda, posebno ako postoji sumnja na astigmatizam koji može biti teško dijagnosticirati.

Rješavanje problema s isušenjem oka

Problemi s vidom često dovode do isušenja oka, što može biti neugodno za dijete. To može rezultirati crvenilom, peckanjem ili osjećajem žarenja. Blage kapi za oči mogu pomoći u vraćanju vlažnosti oka i olakšati nelagodu.

Djeca bi svakako kapi za oči trebala primjenjivati uz nadzor odrasle osobe.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim Uvjetima korištenja.

Podesite postavke
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.