ngsite.skip_to_main_content

Razvoj vida kod beba u prvim mjesecima života

Kako bebe vide u svojim prvim mjesecima života? To je pitanje koje mnogi roditelji postavljaju. Budući da bebe ne mogu opisati svoje iskustvo, možemo se osloniti na znanstvena istraživanja i saznanja o razvoju vida kod novorođenčadi. 

Razvoj vida kod beba

U ovom članku ćemo vam pružiti informacije o tome kako bebe percipiraju svijet oko sebe u svojim ranim fazama razvoja.

Nejasan vid u prvom mjesecu

U prvim tjednima svog života, bebe vide nejasno i uglavnom u nijansama sive boje. Razvoj vida kod beba započinje već u majčinoj utrobi, ali se finalizira tek prema kraju prve godine života.

Osjetljivost na svjetlost i nedovoljna usmjerenost očiju

U prvom mjesecu, bebine oči još nisu previše osjetljive na svjetlost i ne vide sve boje jasno. Ponekad se može primijetiti da oči nisu usmjerene u istom pravcu, no ako se to ne događa često, nema potrebe za zabrinutošću. Tijekom ovog razdoblja, bebine oči su već dosegle 65% svoje konačne veličine. Učinak svijetlih boja, kontrasta i crteža u dječjoj sobi može poticati razvoj oka u toj ranoj dobi.

U prvom mjesecu života, bebe vide nejasno i u nijansama sive boje, ali razvoj vida postupno napreduje, omogućujući im da postanu bolje usmjereni i bolje percipiraju svijet oko sebe tijekom prve godine života.

Poboljšana oštrina vida do trećeg mjeseca

Do trećeg mjeseca, bebine oči će postati koordiniranije i beba će moći pratiti pogledom predmete bez potrebe za pomicanjem vrata i glave. Također, njihov vid će postati oštriji, a osjetljivost na svjetlost će se povećati. Stoga je važno prigušiti svjetlost u sobi kako bi se bebi olakšalo spavanje.

Pregled vida i daljnji razvoj

Prema kraju prve polovice prve godine života, vid djeteta će biti sve oštriji, a beba će bez problema pratiti predmete koji se miču ispred nje. U ovom razdoblju se preporučuje obaviti prvi pregled vida kako bi se potvrdio normalan razvoj. Nakon toga, do prvog rođendana, beba će nastaviti razvijati koordinaciju između očiju i drugih dijelova tijela. U tom razdoblju mogu se pojaviti modrice i manji udarci, što je normalan dio procesa odrastanja. Boja bebine oči vjerojatno će se stabilizirati i postati njihova konačna boja.

Razvoj vida kod beba je postupan proces. U početku, vid je nejasan i ograničen na nijanse sive boje, no kako vrijeme prolazi, bebe postupno razvijaju oštrinu vida i sposobnost percipiranja boja. Redoviti pregledi vida i pružanje poticajnih okruženja pomoći će u optimalnom razvoju vida kod beba. Uživajte u promatranju svijeta kroz oči svoje bebe dok istražuje i upoznaje okolinu.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim Uvjetima korištenja.

Podesite postavke
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.