ngsite.skip_to_main_content

Šta je glaukom i kako se leči?

Glaukom se razvija postepeno, najčešće kao rezultat povećanog očnog pritiska. To je bolest očnog živca koja dovodi do slabljenja vida i smatra se vodećim uzrokom slepila. 

Šta je glaukom i kako se leči

Nije poznato šta dovodi do poremećaja odliva očne vodice koja stvara povećan pritisak na očni živac, što izaziva njegovo trajno propadanje.

Glaukom se može javiti u bilo kom uzrastu, čak i kod novorođenčadi, iako je najčešći kod starijih osoba. Gotovo da ne pokazuje nikakve simptome, pa se često dijagnostikuje tek kada već izaziva ozbiljne probleme sa vidom.

Simptomi glaukoma

Simptomi kao što su suzenje očiju, povremene glavobolje praćene zamagljenim vidom i viđenje duginih boja oko izvora svetlosti mogu biti povezani sa glaukomom, ali pošto nisu tipični simptomi ove bolesti, često se ne dovode u vezu sa njom na vreme. Problemi sa ovom bolešću se uglavnom manifestuju u slabijoj oštrini vida i smanjenom vidnom polju, a u težim slučajevima i gubitku vida koji može biti trajan.

Glaukom potiče od grčke reči glaukos, što znači zeleno, zbog zeleno-sive refleksije sočiva koja se pojavljuje na obolelom oku, pa je ova bolest poznata i kao zelena mrena

Pojava glaukoma može biti povezana sa genetikom, dijabetesom i hipertireozom, mada nije neophodno da se razvija kod osoba koje boluju od ovih bolesti. Prilikom postavljanja dijagnoze, analizira se porodična anamneza i ispituje se rožnjača.

Terapija podrazumeva ukapavanje kapi protiv glaukoma i primenjuje se doživotno, a ako se započne na vreme može efikasno da drži pod kontrolom propadanje očnog živca. Ako ne, onda se terapija kombinuje sa laserskim zračenjem.

Operacije se primenjuju samo u retkim situacijama. Ipak, pacijenti čije se stanje uz pomoć terapije stavi pod kontrolu gotovo će sigurno sačuvati vid do kraja života.

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Molimo vas da posetite Uslove korišćenja, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

  • Ovi kolačići su neophodni za rad veb sajta i ne mogu da se isključe u našim sistemima, jer bi omeli pravilan rad. Možete da podesite pregledač da blokira ove kolačiće ili da vas upozori na njih, ali neki delovi sajta možda neće raditi.