ngsite.skip_to_main_content

6 pravila za rad na računalu u slučaju bolesti suhog oka

U današnjem digitalnom dobu, sveprisutna upotreba računala, pametnih telefona i drugih gadgeta postavlja izazove za zdravlje očiju. Jedan od najčešćih problema koji se javlja je sindrom tj. bolest suhog oka, a u ovom članku istražujemo dublju povezanost između ove bolesti i produženog korištenja digitalnih uređaja.

Rad za računalom i bolest suhog oka, umjetne suze

Kako koristiti gadgete bez da oštećujete oči? 

Ako nakon radnog dana ispred monitora ne ispuštate telefon ili tablet iz ruku, onda će vam sljedeći savjeti pomoći u očuvanju zdravlja očiju: 

  • pokušajte koristiti glasovno tipkanje ili glasovne poruke kada razgovarate s prijateljima, tako će se oči manje naprezati 
  • instalirajte aplikacije koje ograničavaju pristup pametnom telefonu u određeno vrijeme 
  • ne gledajte u ekran tijekom vožnje 
  • pokušajte pronaći zabavu/hobije koji nisu povezani s gadgetima 
  • kada koristite pametni telefon u mraku, podesite svjetlinu zaslona na minimum. 

Zašto rad za računalom uzrokuje suhe oči? 

Osoba obično trepne oko 15 puta u minuti. Ali kada gledate u zaslon računala ili pametnog telefona, trepćete 2 puta rjeđe. To dovodi do nedostatka hidratacije rožnice i, kao rezultat, do suhoće, iritacije i umora očiju. 

Studija je dokazala da 8-satni radni dan za računalom dovodi do promjene sastava suznog filma, koji štiti i vlaži rožnicu te zbog svog sastava potiče zacjeljivanje njenih mikrotrauma. To se događa kod više od 60% korisnika računala. 

Nošenje kontaktnih leća, suhi zrak u prostoriji zbog klimatizacije, nedostatak osvjetljenja, prašnjavost ili nedostatak vode u tijelu (blaža dehidracija) pogoršavaju stanje. 

Kako smanjiti simptome bolesti suhog oka? 

Rad na računalu utječe na stabilnost i kvalitetu suznog filma, što dovodi do bolesti suhog oka. Što se može učiniti po tom pitanju? 

1. Naučite pravilo 20-20-20 

Ovo pravilo će smanjiti ozbiljnost simptoma suhog oka tijekom dugotrajnog rada za računalom.

Jednostavno je:

  • svakih 20 minuta odvojite pogled od monitora,
  • fokusirajte pogled na udaljenost od približno 6 metara (20 stopa),
  • zadržite pogled 20 sekundi

U pauzi možete napraviti nekoliko vježbi gimnastike za oči: pomaknite pogled u smjeru kazaljke na satu i suprotno od njega, zatvorite oči rukama i sjednite u mrak. 

2. Uzmite kratke pauze tijekom rada za računalom 

Bolje je napraviti nekoliko kratkih pauza od 5-7 minuta nego jednu dužu. Ali odmicanje od monitora ne znači buljenje u telefon. Prošećite uredom, natočite čašu vode, popijte je, gledajte kroz prozor. Piti dovoljno vode znači boriti se protiv dehidracije, koja utječe i na hidrataciju očiju. Kava i čaj, naprotiv, doprinose dehidraciji pa je bolje smanjiti njihovu upotrebu. 

3. Prilagodite zaslon računala 

Monitor bi trebao biti postavljen na dužini ruke i malo ispod razine očiju. Kada gledate u ekran, vaše oči ne smiju biti usmjerene prema gore ili širom otvorene. 

Postavite zaslon tako da nema odsjaja ili odaberite zaslon s mat površinom te smanjite svjetlinu ekrana – ne smije biti jača od osvjetljenja u prostoriji. 

Održavajte monitor čistim – zbog otisaka prstiju, prašine, sasušenih kapljica na ekranu oči se mogu još više naprezati. 

4. Sjednite ispravno 

Ergonomski radni stolac pomoći će vam održati leđa u ispravnom položaju. Trebao bi biti podesiv po visini i imati izbočinu na leđima za podupiranje donjeg dijela leđa. 

Pokušajte izbjeći pozu noga-stopalo, neka oba stopala budu na podu, a koljena savijena pod kutom od oko 90 stupnjeva. 

5. Odaberite način ispravljanja vida 

Kontaktne leće mogu pogoršati suhoću očiju. U tom slučaju možete pokušati promijeniti leće na tanje, s vremena na vrijeme staviti naočale ili razmisliti o laserskoj korekciji vida. 

6. Koristite kapi za suho oko poznate i kao “umjetne suze” 

Kapi za oči pomažu brzo ukloniti neugodne simptome suhih očiju. Neke od njih mogu se koristiti bez skidanja kontaktnih leća i onoliko često koliko je potrebno. 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim Uvjetima korištenja.

Podesite postavke
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.